ca. 25 stk
Grunddej
1 ¾ dl mælk
25 g gær
4 ½ dl hvedemel
150 g smør
4 ½ dl hvedemel
8 æggeblommer
¾ dl sukker
1 tsk salt
1 tsk vaniljesukker
revet skal af 1 appelsin eller citron
2 l olie til fritering
3 dl sukker
1 spsk vaniljesukker
1 spsk kanel
Vaniljecreme (se opskrift)
Lad smørret få køkkentemperatur.
Bland ingredienserne til grunddejen og lad den hæve til dobbelt størrelse (30 min.).
Rør smørret i dejen sammen med resten af melet, æggeblommer, sukker, salt vaniljesukker og appelsinskal.
Ælt den godt sammen til en elastisk dej.
Lad den hæve yderligere 30 min.
Slå på den hævede dej, så den falder sammen, og lad den hæve 20 min. til.
Del dejen i 25 portioner.
Rul dem til boller, læg dem på et melet viskestykke og lad dem hæve 1 time.
Frituresteg bollerne - 2 min. på hver side - i 180º varm olie.
(Har du ikke et termometer, så kontroller olien ved at smide et stykke franskbrød i - når det bliver gyldenbrunt, er olien tilpas varm).
Tag berlinerne op, og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Tril dem i en blanding af sukker og kanel.
Fyld en sprøjtetylle med vaniljecreme.
Stik spidsen ind i hver berliner og fyld dem forsigtigt med creme.
Tips: Til berlinere er det rigtigt godt at smage vaniljecremen til med rom eller likør.