Logo

Lange

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lange

 

Navn: Lange

Engelsk: Burbot

Latin: Molva molva

 

Sæson

Hele året
Højsæson: Sep/Okt - Marts/April

 

Lange

 

Kendetegn:

Lange er en torskefisk, men ligner lidt en havål. Kroppen er rund og skinner blåligt, hovedet er mere fladt og på hver side af næsen har den en lille skægtråd.
Den første rygfinne er kort og den anden rygfinne ligger lige efter den første og fortsætter helt ned til halen. Gatfinnen er også lang.

 

Levested:

Den lever fra det nordligste Norge og hele vejen ned til Sydspanien. I de danske farvande kan den findes i Nordsøen og Kattegat.
Den kan leve ned til 1000 meters dybde, men lever normalt fra 50-600 meter.

 

Føde:

Langen er en bundfisk og lever af bunddyr, småfisk og egne artsfæller. Som andre torskefisk jager den ikke frit, men ligger på lur efter sit bytte.

 

Størrelse:

Der er ikke noget mindste fangstmål på langen.
Den kan blive op til 200 cm og veje op til 45 kg. Jo dybere vand langen lever i , desto større kan den blive.

 

Kønsmodning:

Langen gyder sidst på foråret, fra april til juni. Den gyder 20-60 millioner æg i 100-300 meters dybde.

Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 

Anvendelse
Langens kød er fast, hvidt og magert. Det minder om torskens, og kan sagtens erstatte både torsk og andre torskefisk.

Anvendes kogt, dampet, stegt, grillet, røget, tørret og saltet.
Langen anvendes til den nordiske delikatesse Lutefisk (en gammel behandling af fisken med lud).

Der anvendes tørfisk, som udvandes og herefter udblødes i kaustisk soda og udvandes igen.

Dette kan tage op til en uge.

Derefter er lutefisken klar til videre tilberedning, fx kogning eller ovnbagning.

 

Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 

Næringsindhold pr. 100g

Energifordeling

Energi

339 kJ

I varen

A.D.T

Protein

19,8 g

98 %

mindst 10 %

Kulhydrat

0 g

0 %

ca. 60 %

Fedt

0,2 g

2 %

højst 30 %

Kostfibre

0 g

 

ca 30 g

Vand

79,2 g

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 1.293 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her