Modsat de fleste andre rugbrød er det bagt på ren rug, altså
helt uden hvedemel. Det giver en dyb, dyb smag af rug og en stor saftighed.
Denne opskrift på rugbrød giver dig 3 stk. Det tager lidt
tid at tilberede men smagen af hjemmebagt rugbrød er værd at vente på. Vær
opmærksom på, at denne opskrift bliver lavet over 2 dage
Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 6 pers.
# Ingredienser
1,6 l koldt vand
500 g knækkede rugkerner
250 g solsikkekerner
250 g hørfrø
15 g gær
800 g rugmel
50 g havsalt
5 g maltmel (kan udelades)
* Tilberedning
Dag 1
Bland 1 liter koldt vand sammen med rugkerner,
solsikkekerner og hørfrø i en skål, dæk den med et klæde eller et låg, og lad
iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 24 timer.
Lav endnu en iblødsætning i en anden skål: Hæld 6 dl koldt
vand i skålen, og opløs gæren heri.
Bland rugmelet i væsken, og dæk dejen med et klæde eller
låg.
Lad også denne skål stå ved stuetemperatur i 24 timer.
De to iblødsætninger må ikke blandes sammen før næste dag -
ellers bliver dejen for sur.
Og hvis der kommer for mange eddikesyrebakterier, vil det
blive svært at gennembage brødet.
Dag 2
Bland de 2 iblødsætninger sammen, tilsæt salt og evt. 5 g brændt
malt (malten gør rugbrødet mørkt), og ælt det hele godt sammen - regn med at
ælte i ca 10 min.
Fordel dejen i 3 forme a 2 liter, som forinden er smurt godt
med solsikkeolie, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 2-3 timer, eller til den
når kanten af formene.
Bag rugbrødene ved 180 °C i ca 1 time og 20 min, vend så de
varme brød ud af formene, og afkøl dem på en bagerist.
Tips: Brødet holder sig 8-10 dage pakket i en pose.