En jambalaya er nærmest en mellemting mellem en rispilaff og en risotto - dvs. en sammenkogt ret, hvis oprindelse god kan bringe tankerne mod en paella. Rettens navn har derimod næppe spansk oprindelse. Nogle hævder, det blot hentyder til en sammenrodning af ingredienser (jammed together), medens der synes at være mere hold i teorien om, at det stammer fra fransk jambon (skinke) og det afrikanske ord ya for ris. At retten ofte serveres med den lokale røgede og krydrede skinke, tasso, underbygger teorien.
(4-6 personer)
#
IngredienserKrydderblanding:
1 tsk salt,
1 tsk hvid peber
1 tsk cayenne,
1 tsk sennepspulver (Colmans),
½ tsk stødt spidskommen,
½ tsk sort peber
1 tsk tørret timian
Desuden:
4 spsk olie.
150 g røget skinke i tern
150 g stærkt krydret, røget pølse, skåret i skiver
100 g hakket løg
100 g hakket blegselleri
100 g hakket rød peberfrugt
1 ½ tsk finthakket hvidløg
4 dl ris
1 liter god hønse- eller oksebouillon
4 laurbærblade
* Tilberedning
Skinke og pølsen svitses i en tykbundet gryde i olien.
Grønsager og hvidløg tilsættes, krydres med 1-2 teskeer af krydderiblandingen og
svitses godt igennem - i alt i ca. 10 minutter.
Risene tilsættes og svitses i ca. 5 minutter, inden bouillon og laurbærblade tilsættes.
Bringes til kogepunktet og simrer, til risene er kogte - ca. 20 minutter.
Krydringen justeres, og retten serveres på forvarmede tallerkener - gerne med et grønt drys over.