1 eller 2 brød. Tilberedningstid: ca. 20 min. Trække- og
hævetid: ca. 3 timer. Bagetid: ca. 1 time. Fryseegnet.
#
200 g fuldkornsrugmel (3½ dl)
½ liter vand
3 tsk salt
50 g gær
3 dl kærnemælk
300 g rugmel (5 dl)
ca. 500 g sigtemel (8 dl)
*
1. Hæld koghedt vand over fuldkornsrugmelet og lad
blandingen stå fra ½-1 time, eller til den er lunken.
Opløs så salt og gær heri.
2. Tilsæt kærnemælk og rugmel og rør dejen godt sammen.
Kom sigtemelet i lidt ad gangen til en smidig dej.
Stil dejen til hævning på et lunt sted i ca. 1 time.
3. Ælt dejen let sammen.
Drys 1 stor eller 2 mindre kurve med lidt rugmel.
Form dejen til et eller to brød og kom dem i kurvene.
4. Lad brødene efterhæve i 45-60 min.
Vend forsigtigt brødene ud af kurvene direkte på bagepladen
belagt med bagepapir.
Pensl med lidt vand og bag i midten af ovnen ved 200 °C i
ca. 1 time.
Variation: Udelad kurvene og lad brødene efterhæve direkte
på melet bageplade.