#
2 kg æbler i både
60 g sukker eller efter smag
kornene af ½ stang vanilje
50 g mandelflager
Dej:
60 g smør
70 g sukker
3 æggeblommer
1 tsk kanel
90 g fint smuldret rugbrød
3 æggehvider til skum
2 ¼ dl fløde 13%
Tilbehør: flødeskum af 2 ½ dl piskefløde
*
Æblerne skrælles og skæres i både. Blomst, stilk og kernehus fjernes.
Bådene koges i ½ dl vand med vaniljekorn og vaniljestænger under låg ved svag varme i cirka 5 min. Mere vand kan tilsættes.
Sukkeret hældes i, mosen smages til og stilles til afkøling.
Vaniljestængerne fjernes.
Smør og sukker røres grundigt.
En æggeblomme røres i ad gangen, hvor der røres godt mellem hver.
Kanel og smuldret rugbrød tilsættes.
Æggehviderne piskes netop stive og vendes i brødmassen ad 2-3 gange.
Hæld æblemosen i et smurt ovnfast serveringsfad.
¾ af mandelflagerne drysses over.
Dejen fordeles over og til sidst resten af mandelflagerne.
Fløden hældes ved retten.
Fadet stilles nederst i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter, til dejen er bagt.
Serveres lun med flødeskum.