400 g tørrede hvide bønner
1 l danskvand
2 løg
3 fed hvidløg
1 selleri
1 ds flåede tomater
150 g røget flæsk
2 spskf olivenolie
600 g lammekød fx bov
1 porre
salt og peber
1 tsk timian
Udblød bønnerne i danskvand natten over.
Skyl bønnerne, kom dem i en stor gryde hæld så meget koldt vand på, at det står 3 cm over bønnerne, bring det i kog og fjern det skum, der dannes.
Pil løg og hvidløg, skræl sellerien og skær den midt over.
Kom 1 løg, 1 fed hvid- løg, ½ selleri og tomaterne med deres saft i bønnegryden, dæmp varmen, læg låg på og lad det hele koge sagte i ca. 1 time.
Skær flæsket og lammekødet i tern.
Varm olivenolien i en stor gryde og brun både dem og flæsketernene i olien.
Hak resten af løgene og skær den halve selleri og porren i tern.
Kom grønsagerne ned til kødet og svits dem med i ca. 5 min.
Pres 2 fed hvidløg ned i gryden og drys med salt, friskkværnet peber og timian.
Tag bønnerne op af gryden og fordel dem over kødet.
Fjern løg, selleri og hvidløg. Hæld så meget vand på, at bønnerne er dækkede og lad lammegryden snurre sagte under låg i ca. 1 time, til både kød og bønner er møre.