Dette er bønnerne som ingen kan fremstille på dåse. Hvad enten du kalder dem bønner i tomat eller »baked beans«, er dette »the real thing«. Og for os som er overbeviste om at bønner er et af verdens syv underværker, er denne ret Himmerige på Jorden!
500 g tørrede små hvide bønner, skyllet godt i koldt vand
200 g bacon i 1 cm tern
2 løg, hakkede
3 hvidløgsfed, hakkede
2 dl brun farin
5 dl ketchup
2 dl melasse eller en anden mørk sirup
2 spsk worcestershiresauce
½ tsk salt
½ tsk friskkværnet sort peber
Læg bønnerne i en gryde og dæk dem med vand.
Bring gryden i kog, skru ned for varmen og lad bønnerne småkoge til de er blevet møre (det tager et par timer).
Hæld vandet fra bønnerne over i en skål.
Forvarm ovnen til 140°C.
Steg baconternene i en stegepande til de er gyldne og sprøde.
Tilsæt løg og hvidløg og steg videre i 5 minutter.
Hæld farin i, skru ned for varmen og steg ved lav varme til farinen er smeltet.
Tilsæt ketchup, melasse, worcestershiresauce, salt og peber.
Hæld det hele over i et ildfast fad.
Tilsæt bønnerne og bland det godt sammen.
Læg et låg på fadet og sæt det i ovnen og bag i 2 timer i ovnen.
Det er vigtigt at røre godt rundt og skrabe bunden af fadet indimellem.
Hæld 2 ½ dl af vandet fra bønnerne over i fadet, læg låg på og bag videre i ca. 30 minutter.
Tag låget af og bag videre til saucen er blevet tyk (det tager kun nogle få minutter).
Tips:
Melasse er en tyk, mørk sirup der kommer fra fremstillingen af sukker. Den fås i helsekostbutikker og butikker der fører amerikanske madvarer. Du kan godt bruge en anden mørk sirup i stedet for.