Navn: Rødspætte
Engelsk: European Plaice
Sæson
Hele året.
Højsæson: Maj - oktober
Fredningstid: 15. januar - 30. april (nogle områder)
Kendetegn:
Rødspætte tilhører gruppen af fladfisk og er en yndet
spisefisk. På oversiden er den mørk med røde pletter og farven er tilpasset
bunden, således at den nemmere kan skjule sig. Undersiden er hvid og nogle fisk
kan have brune pletter på undersiden.
Rødspætten er en højrevendt fladfisk, dvs. at venstre øje (og side) er rykket
vandret til højre side.
Levested:
Rødspætten lever i Atlanterhavet fra det sydlige Spanien mod
nord til Barentshavet og Island. I Østersøen hen til Gdansk og en helt normal
fisk i de skandinaviske farvande.
Den foretrækker sand- eller lerbunde og ud til ca. 200 meter og vandet skal
være køligt og saltholdigt.
Føde:
Rødspætten hviler om dagen og søger aktivt sin føde om
natten. Den spiser muslinger, krebsdyr, orme, småfisk m.m.
Størrelse:
Rødspættens væksthastighed afhænger af mængden af føde,
antallet af rødspætter og vandets temperatur.
Den kan blive op til ca. 100 cm, men normalen er op til ca. 50 cm. Den kan veje
op til ca. 7 kg, men normalt op til ca. 2 kg.
Rødspættens mindste fangstmål er 27 cm.
Kønsmodning:
Fisken bliver kønsmoden når den er 4-6 år. Om efteråret
nedsættes hunnens appetit. Fra januar til april gyder hunnen ca. 500.00 æg alt
efter størrelse.
Efter 1-2 uger klækker æggene og de små fisk måler 5-6 mm. Ved klækning og de næste
par måneder er ynglen pelagiske, dvs at de ikke er flade, men ligner
almindelige fisk. Herefter begynder det venstre øje at vandre mod højre. Den
lille fisk forvandles til en fladfisk og søger mod bunden. Hele foråret og
sommeren over bliver den på det lave vand og om efteråret søger den mod dybere
vand for at overvintre.
Fiskeart: Fladfisk ( fiskene tilpasser sig omgivelserne og
ynglen begynder deres liv som pelagiske fisk, indtil det ene øje begynder at
vandre til den anden side og fisken søger ned til bunden og fortsætter livet
dér)
Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Rødspætten er hvid, fast og mager i kødet. Den kan anvendes bl.a. stegt,
dampet, kogt, røget og grillet.
Prøv fx stegte rødspættefileter med nye danske kartofler og persillesauce.
Vend filetterne i rugmel blandet med salt og peber og steg dem i lidt smør 2-3
min på hver side.
Server med kogte, pillede kartofler, en dejlig persillesauce og en stor
håndfuld af den danske sommers friske grønsager (nyrensede, blancherede og let
sauterede i en anelse smør).
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 366 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 18,2 g | 84 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,5 g | 16 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 79,3 g | | |