Lad
os ikke glemme at fornøjelsen ved det vi spiser eller drikker, er en vigtig
faktor. Personligt elsker jeg smoothies. Farven, konsistensen og den behagelige
mæthed. De smager syndigt godt og kan virke helt dessertagtige trods
ingredienser som spinat og frosset broccoli. Til dem, som endnu ikke selv har
prøvet at blende deres frugter og grønsager, kan jeg kun sige, at det for mig
er en nærmest guddommelig oplevelse. Ikke alene giver det en stor glæde selv at
frembringe det - det smager også himmelsk, og så styrker det både krop og sind.
Smoothies
er meget mere end en lækker og velsmagende forfriskning.
Ved
at spise og drikke smoothies åbner du op for en uhyre effektiv forsyningsvej
til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler, kulhydrater,
klorofyl og talrige andre fytonæringsstoffer. Klorofyl er plantens 'blod' og
det er der, vi finder alt det solskin, som den har optaget gennem dens liv.
Alle disse naturlige næringsstoffer arbejder sammen om at stabilisere dit
immunforsvar. Det vil sige, at de ikke alene kan beskytte os mod hoste og
forkølelse, men også mod en lang række andre mere alvorlige sygdomme.
Friskpresset juice og smoothies er særdeles gode kilder til antioxidanter og
næringsstoffer som A, C og E vitamin, som alle spiller en stor rolle i ældningsprocessen
(mere om antioxidanter senere).
Når
vi begynder at trylle med blendere og saftpressere i køkkenet, får vi
automatisk også mange flere af disse livsgivende madvarer. Personligt er jeg
vild med logik og for mig virker det ret logisk, at vi mennesker er skabt til
at spise det, som hænger på træerne og kommer op af jorden. Jeg kalder det
intuitiv spisning. Det danske sundhedsvæsen anbefaler seks stykker frugt og
grønt om dagen, jeg har det bare sådan lidt 'Hey, hvad regner I med?'. Vi kan
ikke engang holde disse livskraftige planter nede i jorden, de skyder sågar
gennem asfalt. Selvfølgelig skal vi spise frugt og grønt og seks stykker ser
jeg som et absolut minimum. For at trække gennemsnittet lidt op anbefaler jeg
8-10 stykker frugt og grønt om dagen. Når det så er sagt, så sørg for at det
ikke er 10 bananer du spiser - eller drikker. Grønsager er at foretrække, da de
ofte indeholder flere næringsstoffer og en mindre mængder sukker. At blende
sine frugter og grønsager skal blot ses som endnu en måde at få dem på. Jo
flere måder vi kan få disse sundhedsfremmende solskinsprodukter på, jo bedre.
Overfodret og underernæret
Så
snart man begynder at fodre kroppen med det, den spørger efter, ja så render
man heller ikke rundt og føler sig sulten hele tiden og man begynder automatisk
at spise mindre. Kroppen har ikke længere brug for de samme enorme mængder mad.
Det er blandt andet derfor, at man ofte kan føle sig sulten lige efter et besøg
på den lokale burgerbar. Kroppen forsøger simpelt hen at fortælle sin ejermand,
at den ikke har fået dækket sine behov trods store mængder mad. Den spørger
stadig efter vigtige byggesten som for eksempel kalk, jern og protein, og hvad
sker der så? Først efter endnu en burger og en stor is lykkes det at lukke
munden på den krævende krop.
Nu
er mavesækken nemlig så fyldt, at kroppen vælger at holde mund, for kommer der
mere ned, vil den flække på midten. Det samme gentager sig dag ud og dag ind.
Det resulterer alt sammen i en falsk sult og man går rundt og føler sig lidt
sulten hele tiden. Det fører til fænomenet 'overfodret og underernæret'.
Juice
og smoothies er en glimrende måde at starte dagen på og jeg ved godt, at der
sidder læsere og tænker, 'jamen vi skal da have ....
Hvis
alternativet er franskbrød eller Pif-Paf-Puf med mælk, ja så ved jeg godt, hvad
jeg ville vælge.
Jeg
er helt bevidst om, at vi alle er forskellige. Noget virker for nogen og noget
helt andet, virker for andre. Efter seks år som saftig inspirator har jeg bare
fået så mange fantastiske tilbagemeldinger fra folk, som nu er mere
energifyldte og livsglade end nogensinde før. Folk der, efter blot få uger,
føler sig både 10 og 15 år yngre. Jeg kan derfor slet ikke lade være med at
anbefale denne form for livseliksir. Prøv de vitaminpakkede smoothies i en
måned og se hvad din krop fortæller dig.
De mange fordele ved frugt
og grønt
Der
er så mange fordele ved at spise og drikke økologiske frugter og grønsager, at
det kan være svært at huske det hele, så her kommer de største:
• Intet tilsat sukker
• Ingen tilsætningsstoffer
• Ingen farvestoffer
• Ingen konserveringsmidler
• Ofte 70% vandholdigt
• Fyldt med vitaminer, mineraler
og proteiner
Og
så smager det fantastisk og kan tages med overalt. Perfekt til madpakker,
skovture og når du ellers er 'på-farten'. Tag bare en frugt som bananen - den
bliver oven i købet leveret i emballage lige til at pakke ud og spise. Frugt og
grønt sikrer også, at vi optager næringsstoffer og kommer af med affaldsstoffer
på grund af det høje vandindhold.
Alligevel
bliver denne fantastiske fødekilde ofte kogt og stegt til ukendelighed.
Ingredienserne i smoothies er hverken kogt, stegt eller på anden måde ødelagt -
de er fulde af næringsstoffer og livsenergi. Hvis vi mennesker vil leve og føle
os i live, bør vi spise levende mad. Hvis ønsket er at føle os døde, trætte og
deprimerede, skal vi bare spise mere 'død mad'. Mad som er kogt, stegt og
forarbejdet! Hvis du ikke kan følge mig i denne tankegang, så kig dig omkring,
hvad er det folk med mentale og fysiske udfordringer spiser? Er det mad som er
fuld af liv?
Hver
gang vi blender vores frugter og grønsager, producerer vi flydende livskraft,
som den medicinske videnskab og industri kun kan drømme om. De kan isolere og
navngive de forskellige vitaminer og mineraler, som findes i juice og
smoothies, men de kan aldrig erstatte dem.
Energimad og livsbanken
Al
mad og drikke indeholder energi, men her tænker jeg ikke på kalorier eller
kulhydrater. Det jeg her taler om, er en helt anden form for energi. I følge
mikrobiolog og blodanalytiker Robert O. Young, MS, D.Sc., Ph.D indeholder dine
celler, og dermed din krop, også energi. Energien i kroppen kan, i følge ham,
ligesom mad og drikkevarer, måles i Mhz, præcis som i din computer eller
lydbølgerne fra din radio. Det er ren kvantefysik og for mig virker det ret
logisk, at det, vi putter i munden, også indeholder en energi.
Ingen
af os er perfekte på kostfronten, men en ting er helt sikkert - hver gang vi
drikker flydende livskraft i form af juice eller smoothies, er det som at sætte
en stor portion penge ind på din 'livsbankkonto'. Denne konto er nok en af de
vigtigste at holde i plus, og det er værd at vide, at hver gang vi spiser eller
drikker de 'forkerte ting', er det som at hæve en stor check på denne dyrebare
konto.
Forestil
dig din krop som en bankkonto hvor du, i stedet for penge, sætter energimad ind
og hvor der helst skal være overskud i tilfælde af uforudsete regninger i form
af sygdom. Hvis din konto konstant er på nul eller du har overtrukket og fået
gældssanering, så ved vi godt, hvad der sker - før eller senere bliver du syg,
og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en
overvægtig, træt og drænet krop. Det påvirker i højeste grad også din mentale
balance.
I
følge Robert O. Young indeholder en sund og velfungerende krop en energimængde,
der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne - interessant nok det samme som frugt
og grønt. En krop, der er syg af for eksempel kræft, AIDS eller en anden
alvorlig sygdom, indeholder som oftest en celleenergi på cirka det halve. En
død krop indeholder, som du måske kan regne ud, en energi på 0 Mhz. 'Død mad'
som for eksempel fastfood svinger med en energi på omkring 0-5 Mhz.
Det
interessante er altså, at det, du vælger at putte i munden, også indeholder en
energi - noget mere end andet. på næste ser du en oversigt over hvilken mad,
der giver overskud eller underskud på kontoen.
Eksempler
på mad som skaber energi og plus på kontoen
•
Broccoli
•
Spinat
•.
Grønkål
•
Byggræs og brændenælder
•
Spirer
•
Salat
•
Avocado
•
Kål
•
Løg
•
Rød, gul og grøn peber
•
Øvrige grønsager og saft af disse .
•
Frisk frugt
•
Kerner, nødder og mandler
•
Urtete
Eksempler
på mad som giver underskud på kontoen
•
Sovs og dressing
•
Burgere, pizza & junkfood
•
Kager, is, slik, chokolade, chips & sodavand
• Al
slags alkohol og tobak
•
Saftevand, milkshakes, kartonjuice og sodavand
•
Kaffe og sort te
Et
underskud i energibanken kan manifestere sig på mange måder, for eksempel som
hovedpine, hurtig aldring, kræft, sukkersyge, træthed, træg mave, overvægt,
hjertekarsygdomme, astma og allergi. Blot for at nævne nogle. Dette kan have
stor betydning for dit udseende, den måde du tænker, trækker vejret, arbejder
og leger på. Kort sagt, det præger alt det du gør og de beslutninger, du tager.
Så det er vigtigt ikke at glemme kontoen. Skal man se det med økonomiske øjne,
ja så er alle verdens rigdomme meningsløse, hvis din livskonto er overtrukket.
Så
det gælder altså om, at vi som selvstændige individer begynder at tage ansvar
for vores egen sundhed og jeg tror personligt, at det er vigtigt at investere i
andet end aktier - især i disse tider.
Meget
tyder altså på, at vi selv kan gøre en stor indsats for at forebygge
velfærdssygdomme gennem vores fødevarevalg og vor livsstil. Ifølge
undersøgelser fra det engelske universitet i Cambridge kan man, ved at indtage
et æble om dagen, formindske risikoen for død af hjertetilfælde med 20 %.
Tilføj en banan og en appelsin og du ryger op på 50 %. Forestil dig så hvad en
daglig smoothie med grønsager som broccoli, selleri, spinat og ingefær kan gøre
for dig!
Drikker
du juice og smoothies regelmæssigt, får du altså ikke alene mere energi og et
større mentalt overskud, du støtter også kroppens naturlige
udrensningsprocesser og bidrager til at afværge sygdomsangreb. Hjemmelavet
juice og smoothies er en klasse for sig sammenlignet med færdiglavede
købeprodukter, for ikke at tale om kaffe, te, sodavand og andre 'energi
drikke'. Jeg vil påstå, at friskpresset juice og smoothies er den bedste
flydende forfriskning, kroppen kan få!
Saftigt
tips:
Hvis
dit ønske er et overlegent energioverskud, så husk at tygge maden grundigt.
Syre/base balancen: Det er
svært at være glad, hvis kroppen er sur
En
af de ting, som har betydet rigtig meget for mig og min sundhed, og som også
hænger godt sammen med energimad, har været bekendtskabet med syre/base
balancen. Mit mål med dette kapitel er derfor at gøre dig nysgerrig, i håb om
at du selv vil studere videre og gøre dig dine egne erfaringer. Nedenfor følger
en ganske kort beskrivelse af denne delikate balance. Jeg har min viden fra
USA, nærmere betegnet fra Robert O. Young MS, D.Sc., Ph.D, som er en særdeles
anerkendt mikrobiolog, blodanalytiker og forfatter til den meget
anbefalingsværdige bog 'The pH Miracle'. Det fascinerende ved hans teorier er,
at der hele tiden bliver refereret til målinger i blodet - og det lyver ikke.
Du kan nemlig ikke være sundere end dit blod.
pH
balancen er ganske kort fortalt en skala, som indikerer kroppens syre/ base balance.
Skalaen strækker sig fra 1 til 14, hvor 1 er ekstremt syrligt og 7 er neutralt.
Kroppen vil altid forsøge at opretholde en indre pH-værdi i blodet på 7,365,
som er en anelse basisk. Vigtigheden af en god pH balance forstås nemmere, når
man forstår kroppens besvær ved en for sur krop. Kroppen har fra start en
'basisk bank', som hovedsagelig indeholder natrium, kalk, kalium og magnesium.
Kroppen bruger banken i nødsituationer som ved fejl ernæring, stress mv. Altså
under en midlertidig syrlig påvirkning. Men lad os nu antage at vi hovedsagelig
har spist syredannende mad hele livet, ja så er der temmelig sikkert underskud
på 'kontoen'. og når der ikke er tilstrækkelig mineraltilførsel i den daglige
kost, tvinges kroppen til at 'stjæle' basiske næringsstoffer andet steds fra
for at opretholde den krævede pH værdi på 7,365. Når dette sker, fjernes
vigtige mineraler som calcium fra spyt, knoglemarv, muskler, tænder, nyre,
lever og andre steder. Dette medfører, at mineralerne aftager i kropsvæske og
indre organer, hvilket er katastrofalt. Dermed kan vejen være banet for
sygdomme og ubalancer.
Derfor
ønsker vi hele tiden at booste vores krop med basiske næringsstoffer. Dette
kommer især fra grønne grønsager, hvilket er grunden til, at jeg har lavet
oprør mod traditionelle sukkerfyldte smoothies - og juicer for den sags skyld.
Vi skal holde igen med sukkeret - inklusiv frugtsukkeret. Jeg tror stadig vi er
ment til at skulle spise frugt, blot i begrænsede mængder.
Er
din krop for sur, kan den blive et perfekt grosted for mikroorganismer som
svamp og gærbakterier. De kræver nemlig alle et syrligt grosted. Når disse
bakterier udvikler sig fra at være almindeligt cellevæv, gærer de blodsukkeret
og proteinet. Det resulterer i et syrligt stofskifte, som kan medføre mange
sygdomme. Alt fra fedme, kløe, slim, migræne, allergi til voldsomme kroniske
lidelser.
Tegn
på gær- og svampebakterier kan være konstant lyst til sukkerholdige produkter
uden at være rigtigt sulten, hyperaktivitet, astma, influenza og forkølelse, tør
hud, eksem, akne, svamp i underlivet og under negle, høfeber, lavt blodsukker,
over- og undervægt, dårlig hukommelse mv.
Fordelene
ved at have en basisk krop er altså mange. Flere og flere udenlandske
sundhedseksperter tror nu på, at sygdomme som diabetes, overvægt, kræft,
hjertekarsygdomme, eksem, dårlig fordøjelse, allergi, høfeber, hurtig aldring,
tåget tankegang mv. alt sammen er en direkte konsekvens af en syredannende
livsstil, der til sammen gør kroppen sur. Det lyder næsten for simpelt til at
være sandt, men gennem snart mange år har man måtte erkende ligheden mellem en
syrlig krop og et dårligt helbred. Lider du for eksempel af ledbetændelse, vil
du blive overrasket over de resultater, du kan opnå ved blot at drikke mere
vand og skære ned på forbruget af syredannende mad og drikkevarer.
I
alle tilfælde af hudproblemer anbefaler jeg, at man altid starter indefra og
ud, i stedet for udefra og ind. En super basedannende diæt kombineret med
masser af frisk luft og bevægelse er vejen frem!
Saftigt
tips: Vand med citron morgen og aften kan anbefales. Trods den syrlige smag,
har citron en meget basisk effekt på kroppen.
Røvere fra base kontoen
Stress,
negativitet, medicin, tobak, slik, is, kaffe, chokolade, pizza, sukker, eddike,
oksekød, grisekød, alkohol, kunstige sødemidler, hvidt brød, kiks, pasta,
kartonjuice, margarine, ost og andre mejeriprodukter.
Ting som giver plus på
basekontoen
Friskpresset
grønsagsjuice, ingefær, urter, olivenolie, agurk, spirer, avocado, tomat,
hvidløg, spinat, rå rødbede, selleri, citron, gulerod, blomkål, løg, ærter,
frisk salat og kål. Derudover er motion og ilt basedannende og virker ekstremt
udrensende.
Jeg
håber, at jeg har fået dig motiveret til at dykke dybere ned i denne
interessante og fascinerende sammenhæng.
Naturlig skønhed
Mange
folk bruger millioner af kroner på at pleje den ydre facade, så den kan holde
sig ung, flot og spændstig. Men i bedste fald kan det være spild af tid og
penge og i værste fald får man endnu flere udfordringer.
Personligt
har jeg selv brugt mange tusinde kroner på Clearasil og dyre, kemiske cremer,
ja sågar cremer som affarvede mit sengetøj efter blot få nætter - hvor skørt er
det lige at smøre det i ansigtet? Sammenhængen mellem min ekstremt urene hud og
de mange nutellamadder og pizzaer, var på det tidspunkt ikke åbenlys for mig.
Jeg prøvede alt fra ølgær til kemiske sæber. Efter halvandet år med stor
fortvivlelse blev min daværende læge og jeg enige om, at Tetracyclin måtte være
vejen frem. Trods Tetracyclins lange liste med bivirkninger - som er på længde
med Det Nye Testamente og indeholder alt fra selvmordstanker, leverskader til
ikke at kunne formere sig. Hvor vanvittigt det alt sammen end lyder, bestemte
jeg mig alligevel for at indtage denne kemi i seks måneder. Bumserne forsvandt,
men jeg lider stadig den dag i dag af følsomme slimhinder i hals og svælg. Tænk
sig, det havde de ikke engang tilført listen med bivirkninger.
Hudproblemer
eller hudsygdomme er ofte synlige tegn på at kroppen forsøger at råbe sin
ejermand op. Sygdommen er ofte et bevis på, at kroppen er så overforgiftet, at
den nu forsøger at lede forgiftningen ud gennem huden. Det gør den, fordi de
andre almindelige udrensningskanaler ikke er tilstrækkelige eller ikke fungerer
optimalt.
Hudproblemer
kan også skyldes psykiske belastninger som stress, bekymringer og
følelsesmæssige udfordringer. Det hele hænger sammen og der er ingen genveje
til langtidsholdbare løsninger. Som mekaniker kan jeg ikke lade være med at
sammenligne med biler - det er ikke nok med en flot lakering og alufælge,
motoren skal fungere og vedligeholdes.
Faktum er, at skønhed kommer
indefra!
Jeg
sætter nu min lid til naturen og det, den tilbyder. For eksempel indeholder
mandler en lang række mineraler - blandt andet magnesium der hjælper med til at
styrke, gro og reparere negle. Gulerødder indeholder betacaroten, som beskytter
os mod solens farlige UV stråler. Agurk og avocado er fantastiske til ekstern
brug. Det ved vi alle, men det er altså først, når vi begynder at spise og drikke
disse foryngende ingredienser, at vi begynder at se den helt store og
langtidsholdbare skønhed.
Min
sandhed er, at du ikke kan gøre noget for at bremse aldringsprocessen, men du
kan gøre rigtigt mange ting for ikke at fremskynde den!
Smoothies, antioxidanter og
frie radikaler
En
anti-oxidant er, som navnet lyder, et kemisk stof der modvirker oxidation.
Personligt foretrækker jeg at bruge det danske ord for oxidation, nemlig
forharskning. Det giver mig et bedre billede af, hvad der rent faktisk sker. På
celleplan kan forharskning til en vis grad sammenlignes med jern, der ruster.
Det er en elektrokemisk reaktion, som medfører skader, der kan resultere i
svækkede og syge celler. Resultatet kan blive nedsat forsvar af cellen og i
værste fald ødelæggelse af cellekernen og udviklingen af kræftceller.
Overordnet
set kan alt, der hæmmer denne uheldige forharskning, kaldes antioxidanter.
Antioxidanter
virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler. Frie radikaler er molekyler,
der er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og
forharske - ødelægge - det. Behovet for antioxidanter har aldrig været større.
Det stiger i takt med, at vi udsættes for forurening, stress, tobak, alkohol,
tilsætningsstoffer, dårlige fedtstoffer, medicin og kaffe.
Grundlæggende
handler det om at undgå stoffer, der medfører dannelse af mange frie radikaler.
Det gælder for eksempel kemiske stoffer (især syntetiske), overspisning og for
hård træning. Konkurrenceidræt og anstrengende motion øger dannelsen af frie
radikaler og svækker derfor immunforsvaret. Atleter har derfor brug for mange
flere antioxidanter end andre.
Friskpresset
juice og smoothies er særdeles gode kilder til naturlige antioxidanter. Det er
for eksempel til overflod bevist, at en kost, der er rig på grønt, frugt og
krydderier tilfører kroppen antioxidanter og kan dermed være med til at
forebygge velfærdssygdomme. Antioxidanter er blandt andet vitaminerne A, C og E
samt selen, zink, kobber, mangan og betacaroten. Derudover kan nævnes coenzymet
Q10 og gingo biloba. Du kan læse mere om antioxidanter, frie radikaler og
prooxidanter på highonlife.dk.
Smoothies til børn
Noget
af det jeg elsker allermest ved at lave smoothies, er den energi og atmosfære,
som skabes i køkkenet under processen. Lyden, synet og forventningens glæde.
Børn bliver hypnotiseret af at se de mange forskellige farver blive blendet til
en softice-lignende konsistens. Ikke nok med at de spiser og drikker denne
nærende vitaminindsprøjtning, de nyder den også og efterspørger mere.
Børn
ved, hvad der er godt. Instinktivt ved de, at vi fra naturens side er ment til
at skulle indtage det, som hænger på træerne og kommer op af jorden, det er
ikke 'hokus pokus' for dem. De er ikke blevet hjernevasket af reklamer, tv og
andre udefra kommende faktorer. Juice og smoothies er efter min mening en af de
bedste og nemmeste måder, hvorpå vi kan få vores små venner til at indtage
langt flere rå og 'levende' frugter og grønsager.
En
anden fantastisk ting, som også sker når vi starter med at drikke vores grønsager
er, at vi får lyst til at spise dem. Det vi spiser - eller drikker - i dag, har
vi lyst til at spise i morgen. Hele vores kropskemi ændrer sig, på samme måde
som hvis vi går i byen en lørdag aften. Hvad er det så, vi har lyst til om
søndagen? Frisk frugt og grønt? Nej vel, for vi har ændret vores kropskemi
drastisk og kroppen spørger nu efter chips, fastfood, cola og sukker. På samme
måde kan vi heller ikke forvente, at et barn skulle have lyst til grønsager,
hvis kosten hovedsageligt består af hvidt brød, syltetøj, saftevand og andre
usunde sager.
Fløjlsbløde
smoothies er på samme måde som friskpresset juice en super nem og nærmest
fortryllende måde at få dit barn til at række ud efter flere krops - og
hjerneopbyggende grønsager. Kan du ikke få dit barn - eller din mand/kone - til
at spise grønsager, så få dem til at drikke dem!
Du har et skud i bøssen
De
fleste børn går totalt bananas - når de drikker bananer. Derfor er et godt råd
at starte med en betydelig overvægt af frugter, og derefter tilsætte flere og
flere grønsager. Har du først skuffet dit barn med en ærgerlig kombination af
rødbede og broccoli, kræver det talent at rette op på tilliden. Brug
opskrifterne her og tilsæt eventuelt en ekstra banan, et stykke mango eller
andet som kan virke sød ende. Se kapitlet 'saftige råd' for mere information om
sunde sødemidler.
Saftigt
tips: Fortæl dine børn hvorfor juice og smoothies er sundt for dem.
Sandsynligheden for at de selv vil spørge efter det, er så meget større. Børn er
ret kvikke, så fortæl dem gerne om overvægtige moster Åses og veltrænede onkel
Peters brændstof.
Saftigt
tips:
Hvis
dit barn ikke har det godt, og ikke har lyst til at spise, så prøv med
smoothies. De indeholder energi og kan være fyldt med vitaminer og mineraler.
Smoothies i forskellige
former
Spis
dem som is, morgenmad eller drik dem som shake på terrassen.
Der
findes smoothies og så findes der 'hjemmelavede - få din mund til at løbe i
vand - og danse for vildt smoothies'. Det fantastiske ved selv at fremtrylle
dem er, at vi kan lave dem præcis, som vi ønsker.
I
min verden har situationen og tidspunktet på dagen meget at sige. Er man på vej
ud af døren eller sidder man på terrassen og har god tid. Nogle gange kan det
være lækkert at drikke sin smoothie af et glas, andre gange at nyde den gennem
et sugerør eller to. Blendede frugter, bær og grønsager kan også nydes som
dessert - ja efter min mening slår de trefarvet is med flere længder (se de
sunde dessertopskrifter).
Om
morgenen foretrækker jeg min smoothie tyk og cremet, så den kan spises med ske
af en dyb tallerken. Fordelen ved at spise den med ske, og eventuelt komme lidt
'krymmel' på toppen er, at vi får tygget og indtaget den langsomt, og det er
der god grund til. Når vi tygger vores mad, udskilles der blandt andet
fordøjelsesenzymer via vores spyt, som hjælper med til at fordøje de
nyankommende frugter og grønsager. Derudover bliver der sendt signal fra
hjernen til vores mavetarmsystem om, at der nu er mad på vej. Hvis vi modsat
skyller en halv liter flydende raketbrændstof ned uden at blinke med øjnene,
kan den flydende kost godt komme lidt bag på kroppen. Så under alle
omstændigheder er det en god ide at nyde din smoothie langsomt, og give den tid
til at blande sig med enzymerne i dit mundvand. Dette råd er så godt og
vigtigt, at jeg lige vil gentage mig selv. Der er store ernæringsmæssige
fordele ved at indtage sin smoothie laaaaangsoooomt!
Afhængig
af tidspunktet på dagen og anledningen kan det være ønskeligt at variere
konsistens og temperatur. Som nævnt foretrækker jeg en tyk morgenmadsagtig
smoothie først på dagen med masser af spændende 'krymmel' på. Nedenfor ses lidt
inspiration til drys, som også kan blendes direkte i smoothien:
• Hakkede
nødder og mandler (proteinkilder, sunde fedtstoffer og masser af fibre)
•
Knuste hørfrø, græskarkerner og valnødder (gode vitamin- og proteinkilder samt
sunde fedtstoffer)
•
Musli af høj kvalitet - eventuelt hjemmelavet (giver en ekstra god mæthed og
masser af fibre)
•
Goji berries, rosiner, tørrede blåbær, mango/papaya (søder og indeholder blandt
andet antioxidanter)
• Lecithingranulat
(godt for nervesystemet, hjernen og hukommelsen)
• Hampfrø
(lækker proteinkilde og særdeles god kilde til essentielle fedtsyrer)
Du
finder mere inspiration i kapitlet om sunde tilsætninger.
Smoothies på godt
og ondt
Smoothies når de er bedst
Det
er vigtigt at huske, at en smoothie kun bliver så fantastisk som dens
ingredienser. Rene, friske og uspolerede økologiske råvarer er langt at
foretrække. Kodeordet for smoothies, når de er bedst, er velsmag og masser af
friske bær, frugter og grønsager.
Jeg
har personligt ikke problemer med at spise frugter som banan, æble og appelsin
- jeg synes de smager helt fantastisk. Der hvor skoen trykker er, når vi taler
rå og uforarbejdede grønsager som broccoli, spinat, ingefær og squash - hvilket
også er grunden til at jeg vælger at bruge den slags i mine juicer og
smoothies. Frugterne bruger jeg, fordi de har mange ernæringsmæssige fordele,
men også for at dække over smagen af grønsager. Formår man at skjule smagen af
rå broccoli, squash og rødbede, er man i min verden kommet rigtigt langt.
Smoothies når de er værst
Desværre
er alle smoothies ikke lige sunde. Hvis du fylder din smoothie med kartonjuice,
flødeis eller sukkerholdige ingredienser som hyldeblomst, sirup eller
frugtyoghurt, så er det vi som smoothie nydere skal begynde at passe på vores
tænder, kalorieindtag og helbred generelt.
Du
skal også være klar over, at de smoothies, du køber på flaske altid er
varmebehandlede eller pasteuriserede - en proces som har en negativ effekt på
vitamin og mineralindholdet. Det kan dog være et godt alternativ til
sukkerholdige sodavand og andre energidrikke, når du er på farten og ikke lige
har en blender og en spandfuld grønsager ved hånden.
Men
du kan kun være sikker på at drikke sand magi, når du blender din egen
powersmoothie eller gæster en kvalitets bevidst juice - og smoothiebar.
Saftigt
tips:
Du
får en mere flydende smoothie, hvis du blender den sammen med en stor håndfuld
isterninger.
Saftige råd
Bliv godt kørende med de
saftige råd
1. Sunde sødemidler
Hvis
din smoothie ikke er sød nok, kan du med fordel søde den med manuka honning,
agavesirup, birkesød, tørrede figner, stevia eller krydderier som kanel, anis,
vanilje og lakridspulver (kan købes i de fleste helsekostbutikker). En halv
moden banan kan også gøre underværker. Personligt forsøger jeg at undgå at
tilsætte ekstra sødemidler i mine smoothies, da sukker - inklusiv 'de sunde
slags' - ikke har den bedste indvirkning på vores energiniveau og generelle
sundhed. Det er selvfølgelig en vanesag og handler i store træk om tilvænning.
2. Væske
Som
væske til mine smoothies, foretrækker jeg at bruge ris- eller mandelmælk, da
jeg på samme måde som en større og større del af den danske befolkning, har
svært ved at nedbryde proteinstoffet casein i mælk. Du kan også uden problemer
bruge yoghurt eller kokosmælk i mine opskrifter, hvis du lyster, men vær
opmærksom på, at du så hæver indholdet af kulhydrater og fedt væsentligt. Hvis
du godt kan lide konsistensen af yoghurt, er Acido Rolls-Roycen på dette felt.
En anden mulighed er at lave sin egen mandelmælk (se opskrift nr. 1).
Når
jeg skriver 'mælk' i mine opskrifter, er det op til dig at vælge hvilken form,
du ønsker. Et lille ord skal dog lyde til alle dem som fylder sig med soyamælk
hver dag. Flere og flere studier sætter spørgsmålstegn ved soyaens
indvirkninger på den menneskelige organisme, heriblandt hormonbalance og
indvirkningen på vores, evne til at optage næringsstoffer mm. Jeg har et
afslappet forhold til soya og drikker det af og til, men mener bestemt, at vi
skal passe på med for store mængder, da vi ikke kender konsekvenserne. Mit råd
er derfor at drikke soyamælk med måde og gå efter en god kvalitet.
Du
kan også med stor fordel presse frugt- og grønsagsjuice i din saftpresser og
bruge denne næringspakkede væske til din smoothie.
3. Konsistens
Hvis
din smoothie ikke er tyk nok, kan du gøre konsistensen tykkere ved at tilføje
bindemidler som banan, avocado, mango, tofu eller blot en ekstra håndfuld
frosne bær, frugt, spinat eller isterninger. Du kan også komme tørret frugt i
som mango, papaya og iblødlagte rosiner, goji berries, abrikoser osv.
4. Knas
Crunch
og knas er lige noget for mig, så jeg kan på det varmeste anbefale at tilføje
havregryn, nødder, græskarkerner, solsikkekerner, ris-, spelt- eller
boghvedeflager. Det giver god mæthed og indeholder sunde olier og fibre, som
ligeledes gør din smoothie mere tyktflydende. En fordel hvis den spises som
morgenmad.
5. Frossen frugt og grønt
Frosne
ingredienser er slet ikke så tossede - de hjælper med at gøre din smoothie tyk
og cremet. Det er også meget praktisk, da man hele tiden har 'friske' og kolde
ingredienser ved hånden og man behøver ikke spekulere på holdbarhed og
opbevaring - på to minutter kan man have en lækker og forfriskende smoothie.
Det gør det også muligt at købe stort ind, når der for eksempel er knaldtilbud
på økologiske blåbær. Så fylder jeg som regel en hel skuffe i min fryser, så
jeg har en med blåbær, en med spinat, en med broccoli osv.
Frossen
frugt og grønt indeholder ofte flere næringsstoffer end dem, som er blevet
transporteret friske over større afstande. Generelt siger man, at 5-10 % af
næringsstofferne går tabt ved nedfrysning. Du kan også fryse dine egne frugter,
bær og grønsager. Man kan sågar fryse banan, ananas og æble. Det er en god ide
at klargøre dem inden frysning, så de er klar til at komme direkte i blenderen.
Skær blot frugten op i mindre stykker og fjern eventuelt kernehus mm. Dette er
især en god ide, hvis man kan se, at man ikke får spist sig igennem det friske
lager eller hvis der er sæson og prisen derfor er lav. Forestil dig hvor længe
10 kg pluk-selv jordbær til en zo'er kiloet holder.
6. Isterninger
Eksperimenter
gerne med smagfulde isterninger. Pres for eksempel ingefær, æble og appelsin i
din saftpresser og put det derefter i en isterningebakke. Nu kan du nemt
tilføje og justere dine smoothies med disse fremragende smagsboostere.
7. Tænder
Jeg
kan ikke gentage det for ofte - beskyt dine smukke tænder. Sæt dine penge på grønsagerne.
Grønsager som agurk og squash er super basiske og indeholder kun 2 % sukker,
hvorimod ananas, æble og appelsin indeholder omkring 30-40 %. Dette
sukkerindhold kan, sammen med syren fra nogle frugter, være en udfordring for
tændernes sundhedstilstand. Rådet fra min kære tandlæge er, at man aldrig skal
børste tænder lige efter at have drukket juice eller smoothie. Frugtsukker og
syre fra især citrusfrugter virker som sandpapir. Skyl i stedet munden med vand
og vent en halv time med at børste bisserne.
8. Ryd op i køleskabet
Jeg
bruger ofte min blender og saftpresser til at rydde op i mit køleskab og smider
derfor sjældent frugt og grønt ud. Jeg er stor fortaler for, at vi skal gøre
vores køkkener til legepladser, ikke udstillinger. I modsætning til hvad dine
forældre måske har lært dig, så anbefaler jeg, at du leger med maden. Følg ikke
andres opskrifter til punkt og prikke, prøv dig i stedet frem og hold dig ikke tilbage.
En improviseret smoothie kan være fantastisk. Som base kan du bruge banan (som
er sød) og bær (som ofte er syrlige), men derudover kan du bare prøve dig frem
med grønsagerne. Generelt anbefaler jeg at fylde kanden med de blødeste frugter
og grønsager først, så kniven har noget at tage fat på.
9. Man kan blende alt
Der
er blot noget, der smager bedre end andet. Blender du en hel broccoli og en
stor rødbede, vil du vide, hvad jeg taler om. Jeg anbefaler også at holde igen
med avocado- og mangosten. Men prøv kræfter med mine opskrifter og gør dig dine
egne erfaringer.
10. Start stille og roligt
Er
man ikke vant til at indtage frugt og grønt, anbefaler jeg altid at starte
stille og roligt. Næringsstofferne som findes i frugt og grønt - især rødbede,
citron og ingefær - virker super udrensende, og måske har din krop ventet på
disse udrensende næringsstoffer i meget lang tid. Det er især mænd, der
oplever, at det er en fantastisk måde at få sine grønsager på. Det resulterer
ofte i influenzalignende symptomer. Det som sker er, at kroppen begynder at
rense ud. Den tænker 'nu har jeg endelig fået næringsstofferne til at rense ud
med og måske får jeg dem aldrig igen - jeg skynder mig at rense
så
meget som muligt ud, så hurtigt som muligt'. De indre organer begynder at
afgifte sig selv, hvilket resulterer i, at dit blod bliver smækfyldt med
affaldsstoffer. Det kan komme til udtryk som ellevetaller under din næse, flere
toiletbesøg, uren hud og mere ørevoks - alt sammen kroppens måde at udskille
gamle affaldsstoffer på. Giv i stedet kroppen en rolig og nænsom
tilvænningsperiode, så den bliver tryg og sikker på, at du har tænkt dig at
blive ved på denne måde.
11. Opbevaring og holdbarhed
Jeg
vil til enhver tid anbefale, at du indtager din smoothie med det samme - intet
kan sammenlignes med en friskblendet smagseksplosion. Forståeligt nok ønsker du
måske at tage energibomben med på arbejde eller i skole som 'smoothie to go',
men på samme måde som et overskåret æble ret hurtigt begynder at oxidere og
blive brunt, begynder også smoothies at oxidere - det går bare meget hurtigere.
Ønsker man at nedsætte oxideringshastigheden, kan det, på samme måde som med
den friskpressede juice, anbefales at putte smoothien i en lys- og lufttæt
flaske. Fyld flasken til det lige præcis løber over og skru så låget på.
Det
virker, fordi oxidering kræver ilt. Citronsaft og C-vitaminpulver bremser også
oxideringsprocessen. Opbevar flasken i køleskab eller fryser. Se udvalget af
juiceflasker på highonlife.dk.
12. Tag dig tid og nyd din
smoothie
Glem
ikke at fordøjelsen starter i munden. Det er derfor en rigtig god ide at drikke
eller spise din smoothie stille og roligt. Kan du slippe afsted med at 'tygge
den', vil det være optimalt. Når du gør det, frigives fordøjelsesenzymer i
munden, som hjælper med at optage de mange sunde næringsstoffer. Husk, at du
normalt ikke kunne finde på at spise 1 banan, ½ agurk, 1 stilk blegselleri, 2
gulerødder, ½ avocado og et æble på en gang. Du drikker i princippet et måltid
og alle måltider skal tygges. Generelt glemmer alt for mange at tygge deres mad
ordentligt. Hvis dit ønske er et større mentalt og fysisk energioverskud, kan
jeg anbefale dig at tygge maden 40 gange. Gør du det, vil du med stor
sandsynlighed opleve et større energioverskud og en bedre fordøjelse. Tag dig
tid - også med din smoothie.
13. Lav dine egne sunde is
Alle
smoothies kan fryses og spises som ispinde. Lige præcis med henblik på dette
vil jeg dog nok vælge ingredienser som bær og frugt, da ispinde med broccoli og
rødbede vist hører til hos hardcore grønsagsekstremister. Brug særlige
ispindeforme eller isterningebakker.
14. Spil musik og syng med
Som
den skøre juice- og smoothie entusiast jeg nu engang er, lyder det sidste råd
på at danse, mens du blender din favoritsmoothie - og nej, jeg har ikke
indtaget for mange livsgivende næringsstoffer. Dette råd er især fantastisk at
praktisere om morgenen. Sæt dit yndlingsmusik på, ryst røven og syng det bedste
du har lært. Det smitter så dejligt af på resten af dagen.
Råvarer og
kvalitet
Vælg det bedste
Brug
om muligt årstidens friske, økologiske frugter og grønsager, helst dyrket i
nærområdet. Økologisk frugt og grønt giver dig de gode sager, du har brug for
og ingen kunstgødning eller sprøjtegifte, som du jo absolut ikke har brug for.
De økologiske varer gør det også hurtigt og nemt at lave en smoothie, da det
ikke er nødvendigt at skrælle mange af ingredienserne. Mere om det senere.
Vi
er fra naturens side ikke ment til at skulle spise kunstigt belyste tomater,
som er opvokset i rockwool i et drivhus i Holland midt om vinteren. Økologisk
frugt og grønt indeholder op til 300 % flere næringsstoffer i forhold til
traditionelt dyrkede grønsager, så det er bestemt investeringen værd.
Ved
at handle lokalt støtter du også lokalområdet økonomisk. Og så bidrager du ikke
til den globale opvarmning, da du minimerer omkostningerne til transport. Når
det så er sagt, er der dog intet som en velsmagende tropisk mangofrugt eller en
ananas, der er kommet hele vejen fra Indien eller Thailand.
Danmark
byder især på frugt og bær om efteråret. Om vinteren er det oplagt at spise og
drikke rodfrugter i store mængder. Det vigtigste er at spise råvarerne så
friske som muligt. I det minut noget bliver plukket, begynder næringsstofferne
at nedbrydes. Ideelt set skulle vi stadig leve i en verden, hvor vi kunne gå på
opdagelse i vores egen have, plukke vores næste måltid, tilberede det og nyde
maden inden for en time. Dette drømmeagtige billede er selvfølgelig ikke altid
muligt, men jo tættere vi kommer på ovenstående, jo bedre.
Vi
bør støtte de økologiske varer og det økologiske landbrug, ikke kun for at få
usprøjtede frugter, grønsager og kornprodukter, men også af etiske årsager. Vi
er som forbrugere med til at bestemme prisniveauet på økologiske varer. Jo
større efterspørgsel, jo større udbud, hvilket på sigt betyder lavere priser.
Du
kan være med til at løfte denne fremtidsopgave. Vores jord fortjener det, og vi
fortjener det. Læs mere om økologi og sand solskinsmad på okologi.dk.
Sunde tilsætninger
Jeg
er bevidst om at sitets mange mundvands-løbende opskrifter er pakket med
næringsstoffer og liv, men man kan med fordel blende lidt ekstra næring i. Som
med alle andre ting gælder reglen 'alt med måde'. Vær opmærksom på at disse
tilsætninger kan ændre en smule på smagen og konsistensen af din smoothie.
Samtidig skal du være opmærksom på, at det som er sundt for et voksent
menneske, ikke nødvendigvis er sundt for et barn. Så jeg anbefaler, at du
undersøger de enkelte tilskud nærmere, inden du begynder at 'turbocharge' dit
barn.
Wheat grass juice
Du
har måske set de små grønne glas hos den førende juicebar eller måske gror du
det selv, som jeg. Mange udenlandske ernæringseksperter roser denne grønne drik
til skyerne og postulerer, at et lille glas med 60 centiliter indeholder samme
næring som 2 kg økologiske grønsager. Udover at være en fabelagtig blodbygger
hjælper det også med at rense og toptune hele vores system. Jeg er stor fan,
fordi jeg kan mærke min krop elsker det!
Jeg
tilsætter med jævne mellemrum denne smukke drik i mine smoothies.
Prøv
at Google ordet wheat grass for mere information eller tjek wheatgrass.dk.
Nødder, mandler og frø
Nødder,
mandler og frø er kilden til liv. De indeholder et væld af gode sager, herunder
sunde fedtsyrer og vitaminer som blandt andet E-vitamin, der styrker
immunforsvaret. Vi finder ligeledes kalium og magnesium, der både gavner hjerte
og blodtryk. De er rige på fibre og proteiner og mætter derfor rigtigt godt.
Brug for eksempel græskarkerner, mandler, hassel- og paranødder eller hørfrø.
Hørfrø og lignende kan være svære at 'smadre' 100 % i en blender. Da dette er
vigtigt for optagelsen af næringsstofferne og de gode fedtsyrer, kan det
anbefales at kværne disse i en kaffekværn og eventuelt tilsætte det som
'ymerdrys' på toppen af din smoothie. Nam nam.
Proteinpulver
Der
findes et hav af forskellige mærker og smagsvarianter. Alt fra valle- og
ærteprotein til ris- og soyaprotein. Generelt anbefaler jeg altid at gå efter
en sublim kvalitet, især hvis du vælger valleprotein, da rigtigt mange
produkter er fremstillet af affaldsprodukter fra osteindustrien, fyldt med
e-numre, sukker, medikamenter og penicillinrester. Hvis du vælger valleprotein,
så sørg for at produktet stammer fra 'ægte levende køer', som har gået på græs,
fået frisk luft og vigtigst, fået noget ordentligt foder. Mange vegetabilske
proteintyper smager forfærdeligt, hvilket er den største grund til, at jeg
bruger risproteinet Sun Warrior. Produktet er økologisk og lavet af hele og rå ris,
hvilket vil sige, at risene på intet tidspunkt har været varmet op over 42
grader. Sun Warrior kan bestilles på highonlife.dk.
Goji berries, aroniabær og
andre tørrede lækkerier
Tørrede
bær, mango og papaya søder og indeholder blandt andet aminosyrer og vitaminer.
Derudover er de også pakket med sygdomsbekæmpende og foryngende antioxidanter,
hvilket er grunden til, at jeg ofte vælger den form for sødemiddel. De er nemme
at opbevare i dit 'smoothieskab', som findes tæt på blenderen og juicestationen.
De
har ofte en lang holdbarhed og kan derfor med fordel købes i større mængder for
at opnå en bedre pris.
Acaipulver, hvede- og
byggræs
Acai
er et lækkert og velsmagende bær fra Sydamerika. Det byder på en række
interessante næringsstoffer, som også inkluderer omega 6 og 9 fedtsyrer og
antioxidanter som for eksempel E Vitamin. Man kan få det som pulver og i
flydende form. Jeg booster ofte mine smoothies med tørret hvede- og byggræs,
som er super basisk og indeholder op mod 100 forskellige vitaminer og
mineraler. Det kan købes i helsekostbutikker og bestilles på Internettet.
Lecithingranulat
Lecithin
er godt for vores nervesystem, hjerne og hukommelse. Der er flere studier, som
peger på, at det også har en gavnlig indflydelse på blodets kolesterol balance
og positiv indvirkning på leverens sundhedstilstand. De største lecithin-røvere
er stress, for store krav og et hektisk liv. Specielt hukommelsen og
koncentrationsevnen kan lide under lecithin-mangel. Generelt for alle
soyaprodukter hedder det sig, at man skal undgå et overdrevent indtag. Lidt er
godt og meget er ikke bedre. Brug det med måde og gå altid efter en lækker
kvalitet, som ikke er gensplejset.
Bipollen
En
anden måde at booste din smoothie på er ved at tilsætte bipollen. Der findes
flere tusinde bioaktive ingredienser i bipollen, blandt andet aminosyrer,
enzymer, essentielle fedtsyrer, mineraler, vitaminer og flere andre elementer,
som endnu ikke er fuldt belyst. Kom en teskefuld i din smoothie. Prøv dig frem
og gør dig dine egne erfaringer med naturens skatte kammer.
Aroniasaft
Aroniasaften
anses for at være en af verdens kraftigste antioxidanter. Udover
antioxidanterne anthocyaniner, bioflavonoider og polyfenoler indeholder
aroniasaften også betacaroten, vitamin A, B1, B2, B3, B6, B9 (folinsyre), B12,
C, D, E, mineralerne magnesium, zink, fosfor, kalium samt en række sporstoffer,
som er vigtige for vores biologiske system. Brug den til at erstatte noget af
mælken i dine smoothies. Det er livskraft blendet med endnu mere livskraft!
Tahin
Du
kan med stor fordel tilsætte tahin i dine smoothies. Det giver en lækker og
nøddeagtig smag. Det stammer fra knuste sesamfrø, som er rige på de sunde
umættede fedtstoffer, proteiner og fibre. Derudover indeholder tahin gode
B-vitaminer og er en meget stor kilde til kalk og magnesium.
Tahin
indeholder cirka ti gange så meget kalk som mælk og kan være med til at
forbedre fordøjelsen, blodcirkulationen og understøtte vores nervesystem. Du
kan få det i forskellige smagsvarianter - mange foretrækker den saltede.
Hybenpulver
Kom
en teske hybenpulver i dine smoothies eller tilføj det som drys på min
smoothie. Hyben indeholder store mængder C-vitamin og en lang række mineraler
og sporstoffer. En af påstandene skulle være, at rodnettet på hybenplanten når
ned under pløjelaget og derfor opsamler en lang række næringsstoffer, vi ellers
ikke kan få i vores almindelige kost.
Hybenpulver
bruges traditionelt til behandling af inflammationer, specielt gigt. Det har
vist sig at føre til færre smerter og bedre bevægelighed, uden nogen form for
bivirkninger.
Rigtigt fedt for
dig og din smoothie
Vi
har brug for fedt. Vel at mærke det rigtige, sunde fedt. Blend derfor meget
gerne en lækker kvalitetsolie, som for eksempel koldpresset økologisk hørfrø-,
kokos- eller Livets olie, i din smoothie. Det er ikke kun utroligt velsmagende,
det sikrer dig også en langt bedre optagelse af de fedtopløselige vitaminer.
Derudover stabiliserer de nævnte olier dit blodsukker, hæver forbrændingen og
holder dig 'kørende' i længere tid. At det mindsker trangen til sukker og andre
søde sager, er kun en af mange andre 'bivirkninger'. Det er en rigtigt god ide
at tilføje fedtstofferne som det allersidste, inden du slukker blenderen, da en
for lang blendertur kan skade de sarte fedtstoffer. Fedtstoffer er vigtige for
utallige processer i kroppen: Hormonbalance, optagelse af fedtopløselige
vitaminer, aktivitet i cellerne (heriblandt stofskiftet), hjernefunktionen, dit
humør og meget andet. Faktisk består en stor del af hjernens vægt af fedtsyrer.
Så husk det næste gang du vælger olie, for kvaliteten af de olier du vælger, er
altafgørende! Vælg derfor altid koldpressede, uraffinerede og uforarbejdede
olier.
Hvad
angår den naturlige skønhed, spiller essentielle fedtsyrer også en vigtig rolle.
Essentielle fedtsyrer gør huden blød, glat og fløjlsagtig. Du bliver smuk
solbrændt i stedet for solskoldet, og så hjælper de essentielle fedtsyrer ofte
mod eksem, akne, psoriasis og andre hud problemer.
De
essentielle fedtsyrer hedder henholdsvis omega-3 alfalinolensyre og omega-6
linolsyre. Grunden til at de er essentielle, altså livsvigtige, er fordi, vi
ikke selv kan danne dem. Vi skal have dem tilført udefra - hver dag! Disse
fedtsyrer finder vi blandt andet i hørfrø, hørfrøolie. græskarkerner,
ubehandlet rapsolie, mandler, valnødder, fisk og grønne grønsager.
Biologisk
set kan vi leve med tør hud, men vi kan ikke leve med en tør lever eller
hjerne. Så når det gælder optagelse af de essentielle fedtsyrer, prioriteres
hjernen og de andre indre organer først. Når de indre organer har fået, hvad de
behøver, kommer olien til huden.
Når
sportsfolk indtager essentielle fedtsyrer, i afbalancerede og rigtige mængder,
forøges deres præstationsevne i både styrke og udholdenhed.
De
kommer sig hurtigere efter udmattelse, fordi bedring kræver ilt og de
essentielle fedtsyrer forøger kroppens evne til at omsætte ilt.
Ældre
mennesker, som begynder at indtage olier med essentielle fedtsyre, lægger mærke
til:
Deres energiniveau stiger markant og de har igen lyst til at
være aktive
De er i stand til at forøge
deres fysiske aktivitet
De holder sig længere
friske om aftenen og bliver generelt ikke så hurtigt trætte
Brug
gerne Livets Olie og kokosolie til dine juicer og smoothies. De er begge
økologiske, uraffinerede og af meget høj kvalitet.
Saftigt
tips:
Ved
temperaturer under 24 grader C er kokosolien fast som smør. Når temperaturen
kommer over 24 grader C bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at
skifte fra den ene til den anden tilstand.
Saftigt
tips:
Tør
hud indikerer et behov for essentielle fedtsyrer. Om vinteren behøver vi mere
end om sommeren.
Kilde: High on smoothies