Ved midsommer blomstrer
hylden med sine svale, hvide blomsterskærme og får os alle sammen til at længes
efter hyldeblomstsaft.
Ved sensommer og september, derimod, er det sæson for
hyldens små, kuglerunde, blåsorte bær, der hænger sprængfyldte af sundhed og
minder os om, hvor godt varm hyldebærsaft føles, når halsen er ru, og næsen
løber og er rød.
Hyldebærsaft (ca. 1½ liter)
#
1 kg hyldebær
150 g æbler
4 dl vand
ca. 600 g sukker
saft af en halv citron
eventuelt Atamon
*
1. Rib de skyllede hyldebær, og læg dem i en gryde.
2. Skyl æblerne, skær dem i både, fjern kernehusene, og læg æblebådene i gryden
sammen med hyldebærrene.
3. Hæld vandet i gryden, og lad det koge, indtil hyldebærrene brister.
Hæng det til afdrypning i en saftpose eller i et dørslag med
et tyndt klæde i bunden.
4. Mål, hvor meget saft der er, og hæld det i en gryde.
Tilsæt sukkeret – du skal bruge 400 g sukker pr. liter saft.
Tilsæt citronsaften, og giv saften et opkog.
5. Skal saften gemmes, kan du med fordel skylle flaskerne i Atamon.
Hæld saften på flasker, og luk dem med det samme.
Den varme saft kan også (endnu bedre holdbarhed), hældes i rengjorte mælkekartoner og nedfryses.