invitér venner og familie til en festlig middag med hakket
kød og lækkert tilbehør. Her er 4 dejlige forslag
Krebinetter med
spinatfyld
4 personer. Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 25 min.
#
Krebinetter:
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
250 g frisk spinat (eller frossen)
15 g smør
salt og peber
600 g hakket kalve- og svinekød
50 g hvedemel
1 æg
50 g rasp
smør eller olie (til stegning)
Sauce:
250 g markchampignon
15 g smør
2 spsk hvedemel
¼ liter bouillon
½-1 dl fløde
salt og peber
Tilbehør: kartofler og evt. ekstra grønsager
*
PIL skalotteløg og hvidløg, og hak dem fint.
Del det i 2 portioner.
Skyl spinatbladene, og slyng dem tørre.
Frossen spinat skal tøs op, og presses fri for væde.
STEG den ene portion skalotteløg og hvidløg bløde og blanke
(5 min.) i smør, og tilsæt spinat.
Varm igennem under omrøring, krydr med salt og peber, og
bred det ud på en tallerken til afkøling.
ÆLT kødet sammen med salt og peber, og del det i 4
portioner.
Smør dem ud i cirkler (15 cm) på et stykke bagepapir og læg
en skefuld spinatfyld på hver.
Pak kødet omkring fyldet, og form dem til bøffer.
PANER bøfferne i mel, æg og rasp, og steg dem gyldne og
gennemvarme på en pande med smør eller olie (6-8 min. på hver side).
RENS champignonerne, og skær dem i skiver.
Brun dem på en pande med smør, og tilsæt den anden portion
skalotteløg og hvidløg.
Steg under omrøring et par min., drys med mel, og rør rundt.
Tilsæt bouillon, og lad saucen simre i 10 min.
Tilsæt fløde, og smag til med salt og peber.
SERVER krebinetterne med champignonsauce og kogte eller
stegte kartofler.
Italiensk
"rullesteg" med tomatsauce
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 50 min.
Fryseegnet.
Fars:
500 g hakket oksekød
1 løg
1 fed hvidløg
3-4 skiver lyst brød
1 dl mælk
1 tsk basilikum
1 tsk oregano
4 spsk revet parmesanost
salt og peber
Fyld:
3 spsk pesto
80 g parmaskinke i skiver
125 g italiensk mozzarellaost
50 g hakkede soltørrede tomater i olie
frisk basilikum
Endvidere:
5 dl tomatsauce
Tilbehør: grønsager
stegte kartofler eller kogt pasta
*
SKÆR skorperne af brødet, og ud blød det i mælken.
RØR kødet med revet løg, knust hvidløg, udblødt brød og
krydderier.
Tilsæt revet parmesanost, og form farsen til et rektangel
(25x30 cm) på et stykke bagepapir.
SMØR pestoen på farsen, og læg derefter skinkeskiver, tynde
skiver mozzarella, soltørrede tomater og basilikumblade på.
Rul "stegen" sammen ved hjælp af bagepapiret, og
læg den med samlingen nedad i en smurt bradepande.
SÆT stegen i ovnen ved 175 °C i 35 min.
Dæk overfladen med 1-2 dl tomatsauce, og steg videre i 15
min.
SERVER med grønsager, stegte kartofler og tomatsauce eller grønsager
og frisk kogt pasta vendt med tomatsauce.
TIPS: Varier fyldet efter smag og hvad der er i
spisekammeret. Godt er fx: marinerede peberfrugter eller artiskokker, hakkede
oliven, blancheret spinat eller ristede rodfrugter i terninger.
Luksushare med
fuglelever og svesker
4 personer. Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 1 time og 15
min. Fryseegnet.
250 g hakket kalve- og svinekød
250 g hakket oksekød
1 dl rasp
1 æg
1 dl + ¼ liter bouillon
250 g fuglelever (and eller kylling)
6-8 svesker
1 knust fed hvidløg
frisk timian
friskrevet muskatnød
salt og friskkværnet peber
150 g bacon i skiver (eller lidt mel)
Endvidere: fløde eller mælk, ribsgelé og saucejævner eller
majsstivelse
Tilbehør: kogte kartofler, grønsager og ribsgelé
*
ÆLT kødet sammen med rasp og æg, og tilsæt 1 dl bouillon.
SKÆR lever og svesker i mindre stykker, og rør dem i farsen
sammen med krydderierne.
FORM farsen til et aflangt brød, og læg den i en smurt
bradepande.
Dæk overfladen med baconskiver eller drys med mel.
SÆT "haren" i ovnen, og tænd på 200 °C.
Hæld bouillon ved, og lad den stege i 1 time.
Dryp med skyen, når overfladen er brunet.
FLYT "haren" over på et varmt fad, og dæk den med
stanniol.
Si skyen over i en gryde, skum fedtet af, og tilsæt så meget
væske (fløde, mælk eller kartoffelvand), at der er ca. 5 dl.
Bring det i kog, og jævn saucen med majsstivelse udrørt i
lidt koldt vand (eller saucejævner).
Smag til med ribsgelé, salt og peber.
SERVER "haren" i tykke skiver med sauce og det
valgte tilbehør.
Indbagt hakkebøf med
bagte tomater
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 20 min.
#
4 forårsløg
en håndfuld persille
250 g hakket oksekød
250 g hakket svinekød
2 tsk dijonsennep
2 tsk syltede, grønne peberkorn
salt
Endvidere:
400 g butterdej
1 æg
Tilbehør:
4 tomater
olie
salt og peber
timian eller oregano
4 store kartofler
2½ dl cremefraiche
*
TÆND ovnen på 220 °C.
RENS forårsløgene og hak dem fint. Skyl og hak persillen.
ÆLT de to slags kød sammen med forårsløg, persille, sennep,
syltede peberkorn og salt.
Form farsen til 4 høje bøffer.
DEL butterdejen i4 kvadrater (16x16 cm).
Læg en bøf på hvert dejstykke.
Saml dejhjørnerne over bøffen, og knib kanterne godt sammen.
Pensl med sammenpisket æg, og sæt pakkerne på en bageplade
med bagepapir.
LÆG halve tomater ved siden af butterdejspakkerne, stænk dem
med olie, salt, peber og lidt timian eller oregano.
Sæt pladen i ovnen i ca. 20 min.
SERVER de indbagte bøffer med de bagte tomater og fx ovnstegte
kartoffelbåde og en kold sauce rørt af cremefraiche, lidt knuste grønne
peberkorn og fintsnittet forårsløg eller hakket persille.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin