(20-30 små svampebrød)
Om efteråret er det en stor oplevelse at gå i skoven og plukke svampe, og intet smager så dejligt som hjemmelavet svampestuvning eller en god svampesuppe af skovsvampe, man selv har samlet. Men man kan også komme svampe i brøddejen. Det smager ekstra godt til fx. svampesuppen.
50 g gær
50 g smør eller margarine
5 dl mælk
2 tsk salt
1 æg
725-850 g hvedemel
200 g friske svampe, fx. kantareller, pigsvamp, tragtkantarel eller andre gode spisesvampe
smør til stegning
sammenpisket æg til pensling
Gæren smuldres i et dejfad.
Smelt smør eller margarine, tilsæt mælk, og varm det op, til det er lunkent. Rør gæren ud i lidt afvæsken, tilsæt resten sammen med salt, sammenpisket æg og det meste af hvedemelet.
Rør dejen sammen, så den bliver smidig og let at arbejde med.
Dæk til med et klæde, og lad dejen hæve i ca. 30 min. på et lunt sted.
Læg dejen på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem, til den igen er smidig.
Tilsæt ikke mere hvedemel end højst nødvendigt.
Smør 25-30 linseforme. Skær dejen i to stykker, som trilles til tykke pølser. Skær dem hver i 10 eller 15 mindre stykker.
Form de små stykker til boller. Rist svampene i smør.
Tryk et par svampe ned i hver bolle, og tril dem helt glatte og runde.
Læg bollerne i linseformene, dæk til med film eller klæde, og lad dem efterhæve i 30 min. på et lunt sted.
Tænd ovnen på 225°C.
Svampebollerne pensles med sammenpisket æg og bages midt i ovnen i 10-15 min.
Lad brødene køle lidt af, før de vendes ud af formene og køler af på en bagerist.