Her er det smag, temperament og udstyr, der afgør sagen. Måske har du en espressomaskine, så ved du nok hvordan man bruger den - men sørg for at holde den ren. Du kan også få en lille 2-koppers espressokande, som står direkte på komfuret - det er en udmærket og billig løsning. Den skal også være helt ren.
Ellers er stempelkanden faktisk det bedste, hvis du skal lave en god spand. Hæld den malede kaffe op (den behøver ikke være groftmalet, det er en skrøne) - vær ikke nærig. Kog vand i elkedlen. Når kontakten har sagt KLIK, tænder du dit stopur. Efter præcis et minut hælder du vandet op, mens du bevæger kanden - nu er kaffen perfekte 94-96ºC. Lad kaffen trække i fire minutter, tryk stemplet ned - og vent yderlige 2 minutter før du serverer. Hvis ikke du venter, kan du ikke mase skidtet ned - og du mister noget smag.
Og så er der kaffemaskinekaffe. Den er som regel dødssyg. Det skyldes primært to ting: Forkert temperatur og/eller beskidt kaffemaskine. Jo dyrere din maskine er, desto bedre vil den formentlig være til at holde temperaturen. Men hvis ikke du gør den ren HVER gang du har brygget, vil kaffen næsten altid smage dårligt.
I det hele taget: det er hygiejnen der har den største betydning for kaffens smag. Gør brygudstyret (alle dele) rent med vand og sæbe hver gang. Hvis du har en espressomaskine til mange tusinde kroner og bruger den dyreste kaffe, vil du stadig lave en ringe spand, hvis udstyret er snavset. Årsagen er alle de olier som kaffen afgiver - de bliver meget hurtigt bitre og hænger godt fast.
Det tip kan du også bruge når du er på kaffebar eller café. Kig på stedets kaffemaskiner - hvis de er beskidte - bestil noget andet end kaffe.
--