En god kylling stegt med krydderurter og en kage med skønne
danske jordbær er perfekt sommermad. I denne opskrift er krydderurterne lagt
ind under brystskindet, og det smager rigtig godt.
Ovnstegt kylling med
krydret agurkesalat og nye kartofler
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Stege/kogetid. 1 time og 15
min.
#
1 frisk kylling eller hane (1200-1500 g)
Fyld:
2 dl persille
lidt estragon
2 fed hvidløg
2 tsk fintrevet citronskal [øko]
1 spsk olie
salt og friskkværnet peber
50 g smør
Krydret agurkesalat:
1 agurk
1 tsk salt
1 dl hvidvinseddike
1 tsk sukker
100 g perleløg
Tilbehør: grøn salat
friskkogte nye kartofler
bredbladet persille
*
Skyl krydderurterne, og hak dem fint.
Bland dem med knust hvidløg, citronskal og olie.
Løsn forsigtigt skindet fra kødet på kyllingen fra spidsen
af brystbenet med to fingre.
Kom fyld ind under skindet på overfladen af kyllingekødet.
Læg kyllingen i et ovnfast fad, og krydr med salt og peber.
Læg klatter af smør på kyllingen.
Steg kyllingen i ovnen ved 175 °C i ca. 1 time.
Stik i låret med en kød nål.
Er saften klar og ikke rød, er kødet gennemstegt.
Tjek evt. om kødet er færdigt inde ved lårbenet.
Lad kyllingen hvile i 15 min.
Skær agurken i tynde skiver.
Krydr agurkeskiverne med salt, lad dem trække i mindst 30
min, og lad dem dryppe af.
Kog eddike, sukker og pillede perleløg i 5 min, og køl af.
Læg agurkeskiverne i lagen, og lad salaten trække i mindst
30 min.
Klip kyllingen i 6-8 stykker med en fjerkræsaks, eller skær
den ud i under- og overlår og del evt. de to bryststykker i to.
Server den stegte kylling med agurkesalat, grøn salat og
friskkogte nye kartofler.
Drys med persille.
Jordbær Marie
En kage med skønne danske jordbær er perfekt sommermad og
dessert
1 kage à 12 stykker. Arbejdstid: 45 min. Bagetid: ca. 20
min. Trækketid: 2 timer. Bundene er fryseegnede
#
Lagkagebunde:
4 æg
175 g sukker
125 g hvedemel (heraf evt. 50 g kartoffelmel)
1 tsk bagepulver
Fyld:
1 kg solmodne jordbær
50 g sukker
evt. 2-3 dl jordbærsaft eller -vin
Topping:
½ liter piskefløde
½ stang vanilje
2-3 spsk flormelis
Pynt: mynteblade
*
Pisk æg og sukker med en håndmikser i ca. 10 min, til det er
tykt og skummende.
Sigt mel og evt. kartoffelmel sammen med bagepulver, og vend
det forsigtigt i æggemassen med en dejskraber.
Fyld dejen i en smurt springform (24 cm i diameter), og bag
kagen i 30-40 min ved 175 °C.
Tjek med et træspid, om kagen er gennembagt, og sæt den til
afkøling på en rist.
Rens jordbærrene i koldt vand.
Lad dem dryppe af, og nip dem.
Gem ca. 10 jordbær til pynt.
Skær resten af jordbærrene i skiver, drys med sukker, og lad
dem trække saft.
Flæk kagen til 3 bunde.
Læg den ene bund på et fad, og læg halvdelen af jordbærrene
med saften og evt. ekstra jordbærsaft eller -vin i et lag på bunden.
Læg en bund ovenpå, og fordel resten af jordbærrene på
bunden.
Læg en bund ovenpå, og dryp med jordbærsaft eller -vin.
Pisk fløde og vaniljekorn til skum, og smag til med
flormelis.
Fordel cremen på toppen af kagen, og pynt med halve jordbær
og mynteblade.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin