10 pers.
2-3 stænger vanilje
140 g sukker
7-8 æggeblommer, alt efter størrelse
20 dl sødmælk
7 dl piskefløde
orangeblomstvand, ganske lidt
5-6 clementiner eller mandariner
Cassonade, brunt rørsukker
1. Skrab kornene ud af vaniljestængerne og bland dem med sukker og æggeblommer, rør med et piskeris til sukkeret er opløst, kun røre, ikke piske, da æggemassen ikke må skumme. Bland mælk, fløde og orangeblomstvand i, si cremen.
2. Lad cremen hvile en times tid, skum den af.
3. Pil clementinerne, læg 6 fileter i 10 skåle med en bund diameter på 11 cm med skrå sider. Fyld cremen i skålene i et lag på 1 ½-2 cm's tykkelse. Clementinerne må ikke ligge for tæt, så vil cremen ikke sætte sig. Bag i en ovn ved 95° til cremen sætter sig, 35-50 min. alt efter ovn, cremen skal stadig skælve.
4. Lad cremen køle af og drys et tyndt lag cassonade på. Karamelliser sukkeret med en blæselampe, ovnens grill kan bruges i nødstilfælde. Den klassiske opskrift er uden clementiner og orangeblomstvand, og den sætter sig nemmere.
Glem ikke, at de tømte vaniljestænger indeholder masser af fin vaniljearoma.
Kommer man dem i et hermetisk lukket glas sammen med sukker, har man i løbet af nogle uger en fin vaniljesukker, i stedet for den færdigkøbte, til brug i mange desserter.