En typisk vinterdessert - en periode, hvor der ikke er så mange friske råvarer ud over æbler. Sådan en dessert ville jeg ikke drømme om at lave en sommerdag!
Brændt creme:
60 g sukker
½ l. fløde
1 dl æggeblommer
½-1 stang vanilje
Is:
2 dl kaffefløde
125 g sukker
5 æggeblommer
250 g mascarpane creme
1 spsk stærk kaffe
Sirup:
100 g sukker
1 dl vand
½ stang vanilje
1 dl mocca
3 ark fillodej
Flormelis
Smør
Is: Kog fløde og sukker op.
Tag halvdelen fra, leger med æggeblommerne og køl af.
Bland den anden halvdel med mascarpane.
Vend begge masser sammen og tilsæt kaffe.
Kør cremen på ismaskine.
Sirup: Kog sukker,. vand og vanilje op.
Tilsæt mocca og kog nedtil siruppen bliver blank.
Brændt creme: Kog fløde, vaniljemarv og sukker op.
Legér med æggeblommer og fordel cremen i 4 forme eller ovnfaste kopper.
Bag cremen i vandbad ved 120º i 30-40 minutter.
Køl af og drys med sukker.
Brænd crèmerne med en gasbrænder eller stil dem under grillen et kort øjeblik.
Sprød fillo: Pensl hvert filloark med smeltet smør og drys med flormelis. Læg de 3 ark oven på hinanden og stil på køl, til dejen er "hærdet".
Skær fillopladen ud i 4 stykker- runde, aflange, kvadratiske alt efter fantasi - og bag dem gyldenbrune ved 180º.
Dekorer isen med de sprøde fillo'er og server omgående.