Flotte og billige - Til 3-4 der vil være mætte, eller 6-8 som dessert.
6 spsk smør,
50 g rosiner
6 tørre rundstykker (fra i går, eller franskbrød eller briocher)
6 spsk sukker
4 middelstore faste, syrlige æbler (fx Belle de Boskoop)
1 økologisk citron
½ l mælk
3 æg, 1 knivspids salt
1 tsk vaniljesukker
½ tsk kanel
2 spsk pinje kerner
Forvarm ovnen til 200° (varmluft: 180°).
En stor gratinform smøres med 1 spsk smør.
Skyl rosinerne og tør dem.
Skær rundstykkerne i tynde skiver.
Smelt 3 spsk smør med 2 spsk sukker under omrøring.
Pensl brødskiverne med blandingen.
Bag dem på bage plade i ovnen i 6 minutter.
Del æblerne i 4, skræl dem og skær kernehusene ud.
Skær æblerne i både.
Læg brød- og æbleskiver taglagt i fadet.
Skyl citronen i varmt vand, tør den og riv skallen fint.
Pisk mælken kraftigt med citronskal, æg, salt, vaniljesukker og resten af sukkeret.
Hæld blandingen over æbler og brød og drys med rosiner og kanel.
Bag det midt i ovnen 30 minutter.
Drys med pinjekernene, fordel resten af smørret på overfladen og lad det bage færdigt i 10-15 minutter.
Tid: 30 minutter, bagetid: 40-45 minutter. kj pr. portion: 1100