Klik her for at sende et billede
Mit bud på en lækker og lidt lettere udgave af den franske
klassiker Pommes Anna. Retten er stadig med rigeligt smør, men resultatet er
langt fra det den traditionelle tunge og bestandige udgave. Her er den krydret
med rosmarin, men prøv også med salvie eller timian.
# Ingredienser
500 g danske økologiske kartofler
100 g smør
2-3 kviste frisk rosmarin
salt og friskkværnet peber
En metal muffins form, 12 ramekiner samt stanniol
* Fremgangsmåde
Skræl kartoflerne og snit dem i så tynde skiver som muligt.
Brug fx mandolinjern eller kartoffelskræller for at gøre det
lettere.
Smelt smørret og tilsæt rosmarin, salt og peber imens det
smelter.
Når smørret er smeltet, så lad det stå og trække lidt smag,
i ca 10 minutter.
Smør hullerne i formene med smør.
Læg nu et lag kartofler i bunden af hver form.
Sørg for at det kommer så godt ud til kanten som muligt.
Når der ligger et helt lag, så smørres det med et lag smør.
Læg derefter et nyt lag kartofler ovenpå, men sørg for at de
ligger forskudte af det første lags skiver, således at der kommer små mellemrum
imellem skiverne.
Smør også dette lag og fortsæt således til alle formene er
fyldt.
Pynt med en lille dusk rosmarin på toppen af hver muffin.
Pak formene ind i stanniol og stil den i en forvarmet (230 °C) ovn med over og
undervarme tændt.
Lad dem bage i 25 minutter med stanniol på (i denne periode
smørdampes kartoflerne og bliver bløde).
Efter 25 min fjernes staniolen og kartoflerne bages
yderligere 35 minutter til de er gyldne og sprøde på ydersiden.
Smørret skal gerne boble i denne periode da det friterer
kartoflernes ydere skal.
De færdige kartofler kan let vippes op af formen med en
kniv.
Pas på du ikke får stukket ind mellem lagene så de falder
fra hinanden.
Tips: Ramekin: Små porcelænsskåle, ca 7 cm i diameter. Oprindelse
via fransk ramequin, af middelnederlandsk rammeken, diminutiv af dialektalt ram
'fløde', jævnfør tysk Rahm, hollandsk room
Ramekin eller Timbale?
Ramekin: Små porcelænsskåle, ca 7 cm i diameter. Oprindelse via
fransk ramequin, af middelnederlandsk rammeken, diminutiv af dialektalt ram 'fløde',
jævnfør tysk Rahm, hollandsk room
Timbaleform: Porcelæns-, glaseret keramik-, metal-, eller ovnfast
glas portionsskål (12-20 cm i diameter), brugt til tilberedning og servering af
fx tilbehør til hovedretter eller til desserter. Oprindelse fra fransk timbale
af ældre fransk tamballe 'pauke', lånt via spansk fra arabisk tabl 'tromme'