Okseragout med grønsager
3 løg
3 spsk smør eller margarine
500 g oksefilet
2 spsk hvedemel
½ tsk allehånde
½ tsk hvidløgssalt
1 dl rødvin
3 spsk koncentreret tomatpure
250 g små, nye gulerødder
500 g små, nye kartofler
250 g bælgede ærter
salt
Tilbehør: grøn salat i Fransk marinade - se Tillæg
Hak løgene groft og svits dem i fedtstoffet.
Del kødet i terninger på størrelse med ½ tændstikæske.
Tag løgene op og brun kødet i det samme fedtstof.
Drys med hvedemel, allehånde og hvidløgssalt og vend det hele nogle minutter.
Tilsæt løgene og spæd med vin, tomatpure og så meget kogende vand, at det står i højde med kødet.
Lad retten småsnurre for svag varme i 1¼ time.
Tilsæt skrabede gulerødder og skrabede kartofler og læg atter låg over gryden.
Lad retten snurre videre, til alt er mørt - ca. ½ time.
Tilsæt ærterne kort før retten er færdig og smag til med salt.
Server grøn salat til.
Mormors rabarberdessert
600 g fine rabarber
2 dl æblecider eller -most
250 g sukker
¼ tsk stødte nelliker
10-15 store makroner
2 æggeblommer (gem æggehviderne til i morgen)
2 spsk flormelis
3 dl piskefløde
lidt mandler
*
Skræl rabarberne og skær stilkene småt ud.
Kog dem til en tyk kompot med æblecider eller æblemost og sukker - tag ⅓ mindre sukker, hvis der anvendes æblemost.
Tilsæt nelliker og lad kompotten blive kold.
Knus makronerne groft.
Pisk æggeblommerne (gem hviderne til næste dag) sammen med flormelis og vend godt halvdelen af den stiftpiskede fløde i.
Læg makroner, creme og rabarberkompot lagvis i en dessertskål- 2-3 lag af hver slags - og stil desserten koldt et par timer.
Dæk ved serveringen med resten af flødeskummet og drys med lidt hakkede, usmuttede mandler.