Fasan
er det mest udbredte vildt herhjemme. Kødet er ret lyst og kan minde om
kylling, men med mere smag. Det er magert kød, så vi har lavet en god sauce
til. Desserten står også i efterårets tegn med friske pærer og
tyttebærsyltetøj.
Fasanbryst med skysauce, flødestuvet
spinat og hasselbackkartofler
4 personer.
Arbejdstid: ca. 1 time. Stege-/kogetid: ca. 45 min.
#
4
stk fasanbryst gerne fra fasankokke
15 g
smør
1 spsk
olie
salt
og friskkværnet peber
Hasselbackkartofler:
1
kg kartofler
50
g smør
25
g hasselnøddekerner
rosmarinstilke
Flødestuvet
spinat:
400
g frisk spinat eller frossen hel spinat
15
g smør
2 spsk
hvedemel
2
dl piskefløde
evt.
et drys stødt allehånde eller fintrevet muskatnød
Skysauce:
½
liter kalve- eller vildtbouillon
1
dl rødvin
jævning
*
Skræl
kartoflerne.
Skær
dem i tynde skiver, uden at skære dem helt igennem.
Læg
dem fx mellem to træpinde/træskafter eller læg dem een ad gangen i en grydeske,
og skær skiver ned til skeens kant.
Kartoflerne
skal være hele og kun skåret ca ¾ igennem.
Pensl
kartoflerne med smeltet smør, og bag dem i ovnen ved 200 °C i ca. 45 min.
Drys
med hakkede hasselnødder og rosmarinnåle de sidste 5 min. af bagetiden.
Dup
kødstykkerne tørre med køkkenrulle, og brun dem i smør og olie på en varm
pande.
Skru
ned til middel varme, og steg dem i ca. 5 min. på hver side, til de akkurat er
gennemstegte. Krydr med salt og peber, og lad dem hvile tildækket.
Kog
panden af med bouillon og rødvin, til den er kraftig og velsmagende.
Jævn
saucen, smag til med salt og peber, og si den over i en gryde.
Smelt
smør i en gryde, og rør melet i, til det er opsuget.
Tilsæt
gradvist fløde, og kog i nogle min under omrøring.
Skyl
spinaten grundigt, og slyng den tør.
Vend
spinaten i flødesaucen lidt ad gangen, lad den falde sammen, og kog i et par
min.
Smag
til med salt, peber og evt. allehånde.
Server
et stegt fasanbryst pr. person med hasselbackkartofler, skysauce og stuvet
spinat.
Syltede pærer med tyttebærskum
4 personer.
Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 10-20 min.
#
4
pærer
2 dl
vand
125
g sukker
¼ citron
Tyttebærskum:
1½
dl piskefløde
4 spsk
tyttebærsyltetøj
*
Skræl
pærerne, og fjern blomster og kernehuse med et kuglejern eller spidsen af en
skrællekniv.
Kog
vand, sukker og citronsaft i 5 min.
Læg
pærerne i sukkerlagen, og lad dem simre møre ved svag varme i 10-20 min.
Mærk
efter med en kniv eller kødnål, og lad dem køle af i sukkerlagen.
Pisk
fløden til skum, og bland det med tyttebærsyltetøj.
Anret
de syltede pærer med tyttebærskum.
TIPS:
Du kan også råsylte friske tyttebær til desserten: Rør 100 g friske tyttebær
med 2-3 spsk sukker. Stil dem på køkkenbordet, og rør af og til, til sukkeret
er helt opløst.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin