Søtunge special
ca. 1,5 kg søtunger - ikke for små!
2 dl tør hvidvin
salt, hvid peber og 5 hvide, hele peberkorn
½ laurbærblad
½ løg
3 porrer
1 grøn peberfrugt
smør eller margarine
2 spsk hvedemel
2 æggeblommer
1 dl piskefløde
finklippet persille
Tilbehør: små, kogte kartofler
*
Rens og filer søtungerne og kom skrog og finner i ca. 4 dl vand, tilsat halvdelen af vinen. Kom salt, peberkorn, laurbærblad, løg og det grønne fra porrerne ved og lad det koge sagte ½ time. Si fiskesuppen.
Rul fiskefileterne sammen og stil dem i en smurt, flad gryde helt tæt sammen.
Hæld fiskesuppen over, bring det i kog og lad snurre ca. 10 min. under låg.
Skær imens de rensede porrer i skiver og peberfrugten i strimler.
Lad det koge møn i lidt vand med smør eller margarine.
Bred det ud i et serveringsfad og hold det varmt.
Smelt 2 spsk smør eller margarine og drys hvedemelet i.
Bag det godt sammen og spæd med så meget fiskesuppe - 3,5-4 dl, at der dannes en tilpas tyk sauce.
Kog den igennem og smag til med peber samt eventuelt lidt mere salt.
Rør æggeblommerne, der er pisket sammen med fløden og resten af vinen, i saucen, pisk godt og tag den straks af varmen.
Anbring fiskerullerne på grønsagerne og hæld lidt sauce over.
Drys med persille og server resten af saucen ved siden af.
Server små, kogte kartofler til.
Æblepie med abrikoser
150 g smør eller margarine
4 dl grahamsmel
125 g mørkt farin
reven skal af 1 usprøjtet citron
2 spsk fløde
5 store æbler
100 g tørrede, lyse abrikoser
1 knsp stødt kanel og 1 knsp stødte nelliker
Tilbehør: råcreme, smagt til med rom - se Tillæg
*
Hak smør sammen med grahamsmel, 50 g mørkt farin og citronskal.
Ælt hurtigt dejen sammen med fløden og stil den koldt 1 time.
Beklæd en smurt pieform med ca. ⅔ af dejen og skær resten i strimler.
Skræl æblerne og riv dem groft.
Bland dem med hakkede abrikoser samt resten af farinen, kanel og nelliker.
Fyld det i den dejklædte form og flet dej strimlerne som et gitter over fyldet.
Bag desserten 30-35 minutter ved 200°C.
Server den lunken med råcreme, smagt til med rom.