Avocado-suppe
1 l hønsesuppe fra Høne i kapers - se herunder
2 avocado
2,5 dl tør hvidvin
2 dl yoghurt
salt og hvid peber
½ spsk citronsaft
Tilbehør: saltkiks
*
Bring suppen i kog og tilsæt 1½ avocado, skrællet og delt i småstykker.
Lad det koge i 5 minutter og purer suppen.
Hæld den tilbage i gryden, tilsæt hvidvin og lad det koge 2-3 minutter.
Kom yoghurt i suppen, pisk godt og varm igennem, men lad det ikke koge.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
Fordel suppen i opvarmede bouillonkopper og læg skiver af den tiloversblevne halve avocado i hver portion.
Server saltkiks til.
Høne i kapers
1 ung, friskslagtet høne
1 suppevisk
4 hele peberkorn
4 hønsebouillonterninger
1 spsk smør eller margarine
2 spsk hvedemel
2 æggeblommer
1-2 spsk kaperseddike
1-2 spsk kapers
hvid peber
4 hårdkogte æg
Pynt: citronbåd
Tilbehør: Gratinerede artiskokbunde - se herunder, flute
*
Læg den rensede høne i en gryde med 1¾ l vand og tilsæt suppevisk, peberkorn og hønsebouillonterninger.
Lad det koge sagte i ca. 1 time - eller til hønen er godt mør.
Tag den op og si suppen (anvend 1 l suppe til avocado-suppe - se herover).
Befri hønen for skind og ben og del den i passende stykker.
Bag fedtstoffet af med hvedemelet og spæd med så meget suppe, at der dannes en ret tynd sauce.
Lad den koge igennem og leger med æggeblommerne, der er pisket sammen med lidt suppe.
Lad herefter ikke saucen koge mere.
Smag saucen til med kaperseddike og rør kapers i.
Tilsæt lidt hvid peber og hønsestykkerne.
Varm forsigtigt retten igennem, anret den i opvarmet fad og læg kvarte hårdkogte æg langs kanten.
Server retten med flute og
Gratinerede artiskokbunde
8 frisk- eller henkogte artiskokbunde - se Kogning af artiskokker i Tillæg
160 g Emmentaler
1½ spsk rasp
*
Læg de afdryppede artiskokbunde i smurt, ildfast fad og fyld dem med osten, der er delt i små terninger.
Drys lidt rasp over hver og gratiner retten 10-12 minutter ved 250°C.
Server artiskokbundene til høne i kapers - se ovenfor.
Frugtsalat med romsauce
1 lille ds ananas terninger
1 lille ds abrikoser
1-2 Cox orange-æbler
3-4 hele nelliker
1 stykke hel ingefær
skal af ½ usprøjtet citron
2 spsk sukker
1 tsk kartoffelmel
3-4 spsk rom
1 dl piskefløde
*
Bland ananas med abrikoser og skrællet æble, alt delt i små terninger.
Kom saften fra ananas og abrikoser i en lille gryde og tilsæt nelliker, ingefær og citronskal. Lad det koge godt ind og si det over frugtsalaten.
Stil den koldt 1-2 timer.
Bring sukker, kartoffelmel og 2 dl vand i kog under stadig piskning.
Tag det af varmen og pisk nu og da, til cremen er kold.
Tilsæt rom og vend den stivpiskede fløde i.
Server saucen til den afkølede frugtsalat.
Tips: Al god frugt kan bruges i en frugt salat, bare cremen er god som her.