Jødekager er den klassiske julesmåkage, som de fleste
sikkert nostalgisk husker fra deres barndom...dem med kanelsukker - her er
opskriften
(100 stk)
# Råvarer til Jødekager:
5 dl hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
½ tsk ingefær pulver
revet skal af 1 citron
200 g smør
1½ dl sukker
1 æg
Sammenpisket æg og kanelsukker til pynt
*
Fremgangsmåde:
Kom alle ingredienserne op i en skål og ælt dejen godt
sammen.
Stil den på køl i mindst 1 time, men gerne til dagen efter,
så kommer smagene bedst frem.
Tag dejen ud af køleskabet 1 time før brug, og rul den
herefter tyndt ud.
Nu kan du stikke dejen ud i forskellige forme.
Læg småkagerne på en bageplade med bagepapir på, og pensel
dem med sammenpisket æg og drys med kanelsukker.
Bages i ovnen 5-7 minutter til de er gyldne ved 220 °C (200 °C
varmluft).
INFO: En jødekage er en småkage med sukker og kanel. Mange
laver den i julen. Betegnelsen jødekage opstod i 1700-tallet fordi forskellige
kager blev solgt af jødiske bagerier. Kagen som den er i dag stammer dog
tilbage fra 1856 og er af dansk oprindelse og må have fået navnet fordi dens
udseende mindede om mere eksotiske kager fra fortidens jødiske bagerier.
I Nordjylland er jødekage endvidere en almindeligt anvendt
betegnelse for en wienerbrødssnegl (kanelsnegl).