I fastelavnstiden gik der overalt i by og på land kagekoner rundt og solgte boller for bagerne. Selvom man spiste løs af bollerne søndag, kunne der blive nogle tilovers, som man så spiste fastelavnsmandag med varm mælk hældt over de itubrækkede boller.
I Sønderjylland spillede man kort om fastelavnsbollerne, 5 stik for en bolle, og den heldige kunne ofte drage hjem med en vaskekurv fyldt med fastelavnsboller, siges det. Her er en af de ældre opskrifter på fastelavnsboller:
Ca. 10 stk
½ kg hvedemel (godt 8 dl)
2 ½ dl mælk
50 g gær
1 tsk stødt kardemomme
2 spsk sukker
2 spsk korender
2 spsk hakket sukat
2 spsk hakket pomeransskal
125 g smør
Endvidere: 1 æg, 3-4 spsk smør, sukker
Udrør gæren i lunken mælk.
Rør de 50 g af smørret sammen med sukker og rør det i gærvæden sammen med korender, sukat og kardemomme, hakket pomeransskal samt hvedemel.
Ælt dejen godt sammen.
Sæt den til hævning på et lunt sted i 1 time.
Ælt nu resten af det bløde smør i dejen.
Form den til boller, som sættes på bagepladen belagt med bagepapir.
Lad dem efterhæve 10 mimitter.
Pensl med æg og bag ved 225°C i 15 minutter.
Straks efter bollerne er taget ud af ovnen, pensles de med smør på oversiden og vendes i sukker.