Det søde friske
punktum - Prøv en dejlig hjemmelavet citronmåne! Den ene variant er med
citronglasur, rørt med italienske likør Limoncello, mens den anden er flækket
og fyldt med lemoncurd (citronsmørcreme)
Arbejdstid: 20 min.
Bagetid: ca. 40 min. Kagen kan fryses uden fyld eller pynt
Til 2 citronmåner og
ca. 14 stykker
#
250 g smør (blødt)
200 g sukker
4 æg
3 citroner
(fintrevet skal og saft)
200 g hvedemel
50 g kartoffelmel
1½ tsk bagepulver
*
Rør blødt smør og
sukker hvidt og skummende.
Tilsæt et æg ad
gangen og herefter saft og skal fra citronerne.
Bland mel,
kartoffelmel og bagepulver og drys det igennem en sigte i dejen.
Fyld dejen i en
smurt springform (24 cm i diameter).
Bag kagen i ovnen
ved 175 °C, til den er gennem bagt, det tager ca. 40 min. Lad citronkagen køle
af på en bagerist.
Skær kagen over i to
til to måner.
Pynt med
citronglasur eller flæk kagen og fyld den i stedet med lemoncurd.
Med fyld: Lemoncurd
(kan købes færdiglavet
på glas, ca. 350 g, eller lav den selv):
#
2 økologiske
citroner (fintrevet skal og saft)
50 g sukker
2 æg
150 g smør (små
stykker)
Pynt: 2 spsk
flormelis
*
Riv skallen af
citronerne i en lille tykbundet gryde.
Sørg for, at det kun
er det gule, der rives og ikke det bitre hvide lag nedenunder.
Pres saft af
citronerne, og hæld det i gryden med sukker, æg og smør.
Pisk det hele sammen
over svag varme, til det begynder at få en tyk konsistens.
Cremen må ikke koge.
Hæld den straks i en
skål, og sæt den i køleskabet, til den er stivnet.
Holdbarheden er
nogle dage.
Flæk en citronmåne,
fordel lemoncurd på bunden, og læg toppen ovenpå.
Drys med flormelis.
# Med citronglasur:
3 dl flormelis
ca. 2 spsk
Limoncello (citronlikør) eller citronsaft
Pynt: gule mimoser
eller kagekrymmel
*
Rør flormelis med
Limoncello eller citronsaft til en passende tyktflydende konsistens.
Fordel det på en
citronmåne og pynt med mimoser eller kagekrymmel, inden glasuren stivner.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin