Logo

Vinterkartofler på nye måder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vinterkartofler på nye måder

 

Om vinteren er kartoflerne store og melede og perfekte at bruge i mange forskellige varme kartoffelretter. En god kartoffel ret kan snildt spille hovedrollen i måltidet, men det kan også være et lækkert og mættende tilbehør til en kød- eller fiskeret.

 

Røsti med bacon og ost

Stegetid: 50 min. 4 personer

#

1¼ kg skrællekartofler, dvs. store

1 løg

150 g baconterninger

100 g fast ost (fx prima donna)

salt og peber

3 spsk olie

 

Sprød salat:

200 g hvidkål

1 stor gulerod

2 forårsløg

1 hjertesalat

1½ dl syrnet fløde 9% eller cremefraiche 18%

1 spsk vineddike eller æbleeddike

1 fed hvidløg

salt og peber

*

 

Skræl kartoflerne og riv dem groft.

Tryk væden let ud med hånden.

Pil løget og hak det fint.

Steg baconterninger gyldne på en sliplet-pande.

Svits løgene sammen med baconen et øjeblik.

Bland bacon og løg med kartofler, revet ost, salt og peber i en stor skål.

 

Varm en stor pande med halvdelen af olien.

Kom kartoffelblandingen på panden og tryk den flad.

Skru ned for blusset efter ca. 4 min. og lad røstien stege i ca. 20 min.

Sørg for, at røstien ikke hænger fast i panden og vend den forsigtigt ud på et stort låg eller lign.

Kom resten af olien på panden og lad røstien glide tilbage på panden.

Dryp evt. lidt olie i kanten under stegningen, så den ikke bliver brændt.

Steg røstien 15-20 min på den anden side.

 

Snit kål, gulerod og forårsløg fint.

Snit salaten groft.

Bland det hele sammen.

Rør syrnet fløde eller cremefraiche med eddike og knust eller finthakket hvidløg.

Vend dressingen sammen med salaten og smag til med salt og peber.

 

Vend røstien ud på et skærebræt og skær den ud som en lagkage med en skarp kniv.

Server den varme røsti med salaten.

 

Tips: Server evt. et spejlæg til røstien, hvis du har brug for mere fylde i retten.

Eller brug røstien som tilbehør til en steg eller en bøf.


 

Vinterkartofler på nye måder

Varm kartoffelsalat med chorizo

Koge/stegetid: 35 min. Kogetid kartofler: ca. 20 min. Bagetid i ovnen: 10-15 min. 4 personer

 

#

1 kg aspargeskartofler

2 løg

2 røde snackpeberfrugter

1 bundt bredbladet persille

2 spsk olie

200 g chorizo

2 fed hvidløg

2-4 spsk sherryeddike

salt og peber

*

 

Kog kartoflerne møre, pil dem og skær dem i tykke skiver.

Pil løgene og skær dem i skiver.

Rens peberfrugterne og skær dem i skiver.

Skyl persillen og hak den groft.

 

Steg løg og peberfrugter langsomt i olien i 10min., til de bliver bløde og møre.

 

Skær chorizopølsen i ½ cm tykke skiver og skær de pillede hvidløgsfed i tynde skiver.

Vend dem i løgblandingen og steg 3-4 min.

Vend kartofler og persille sammen med grønsager og pølse og varm det hele godt igennem.

Smag til med sherryeddike, salt og peber.

 

Bouillon kartofler med karry og oksekød

Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 20 min. 4 personer

#

1 kg skrællekartofler

2 gulerødder

¼ knoldselleri

2 porrer

400-500 g hakket oksekød

1 spsk olie

3 tsk stærk karry

1 liter grønsagsbouillon

2 fed hvidløg

1 bundt bredbladet persille

250 g cherrytomater

salt og peber

2-3 tsk frisk citronsaft

Tilbehør: brød

*

Skræl kartofler, gulerødder og selleri og skær dem i terninger.

Rens porrerne og skær dem i tykke skiver.

 

Brun kødet i en stor gryde med olie.

Bland kartofler og grønsager med kødet og svits med et par min.

Svits karryen med et øjeblik.

Tilsæt bouillon, kog op og skru ned.

Lad retten simre under låg i 20 min.

 

Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.

Skyl og hak persillen. Vask tomaterne.

Vend det hele i gryden og lad retten koge endnu 2-3 min.

Smag til med salt, peber og citronsaft.

Server retten med brød.

 

Tips: Du kan bruge hakket svinekød i stedet for oksekød.


 

Bagte kartofler med løgsmør

Arbejdstid: 20 min. Bagetid i ovnen: 60 min. Løgsmør er fryseegnet. 4 personer

#

3 skalotteløg

2-3 kviste estragon eller timian

150 g blødt smør

1 spsk vineddike eller æbleeddike

4 store bagekartofler (ca. 1 kg)

 

Skrub kartoflerne rene, skær et kryds i toppen og bag dem i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time.

 

Pil skalotteløgene og hak dem fint.

Skyl estragon eller timian og hak det fint.

 

Svits løgene i 15 g smør, til de bruner let.

Lad løgene simre ved svag varme, til de er helt møre og blanke.

Tilsæt eddike og kog til væsken er helt væk.

Lad løgene køle af.

 

Pisk resten af smørret luftigt.

Rør løg og estragon eller timian i smørret.

Pak smørret ind i bagepapir, form det til en rulle og lad den stivne i køleskab eller fryser.

Anret smørret i skiver på en tallerken ved siden af de bagte kartofler.

 

Tips: Lav gerne en større portion løgsmør og gem det i fryseren.


 

Kartoffelsuppe med porrer og rugbrødschips

Arbejdstid: 30 min. 4 personer

#

200 g rugbrød

800 g skrællekartofler

2 porrer

25 g smør

1 laurbærblad

8 kviste timian

vand

salt og peber

*

 

Skær rugbrødet i meget tynde skiver og del dem i trekanter.

Bred rugbrødsskiverne ud på bageplader og tør dem i ovnen ved 100 °C i ca. 30 min.

Lad rugbrødschipsene køle af.

 

Skræl kartoflerne og skær dem i terninger.

Rens porrerne og skær dem i skiver.

Svits kartofler og porrer i en stor gryde med smør.

Tilsæt laurbærblad og halvdelen af timiankvistene og dæk med vand.

Kog til kartofler og porrer er helt møre.

Tag laurbærblad og timiankviste op og blend suppen, til den er blank og glat.

Smag til med salt og peber.

Server suppen med rugbrødschips og et drys finthakket frisk timian på toppen.

 

Tips: Det grønne fra porren smager lige så godt som resten af porren og giver suppen en smuk lysegrøn farve.

Hvis du kun har skiveskåret rugbrød, kan du skære det i terninger og tørre dem i ovnen.

Drys dem over suppen.

 

Vinterkartofler på nye måder

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.730 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her