Spis på italiensk med danske råvarer. Alle opskrifter er til
4 personer, med mindre andet er nævnt.
Det italienske hovedmåltid består som regel først af lidt
appetitvækkere, som kan være lidt pølse og nogle marinerede grønsager (Antipasto), derefter en enkel pastaret, suppe eller
risotto (Primo). Så en lille portion fisk eller
kød ledsaget af grønsager eller salat (Secondo)
og til sidst lidt ost og frugt eller sødt (Dolce).
Til hele måltidet nydes vand, vin og store mængder brød.
At spise på italiensk gør måltidet til en lang og hyggelig
proces, så maden nydes optimalt og ligger godt i maven. Derfor er det en god
ide at benytte den italienske model.
Antipasto:
Sellerisalat med
kapers og persille - her serveret med lidt god dansk skinke
Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 1 min.
#
300 g knoldselleri
4 stilke bladselleri
3 spsk mayonnaise
3 spsk fromage frais
1 spsk dijonsennep
1 spsk citronsaft
2 spsk kapers
3 spsk hakket persille
salt og peber
Tilbehør:
Skagen skinke eller en anden lufttørret skinke
brød
*
Skræl knoldsellerien, og skær den i tynde strimler.
Snit bladselleristilkene fint.
Blancher knoldselleristrimlerne 1 min. i kogende, letsaltet
vand, læg dem straks i iskoldt vand, og lad dem dryppe af i et dørslag.
Rør mayonnaise og fromage frais sammen med sennep,
citronsaft, kapers og persille, og smag til med salt og peber.
Vend de to slags selleri i salaten, og anret på et fad med
tynde skiver skinke.
Server med brød.
Primo:
Pasta med spinatpesto
med valnødder
Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 10 min.
#
Pesto:
125 g frisk spinat
50 g valnøddekerner
1 fed hvidløg
¾ dl koldpresset rapsolie eller jomfruolivenolie
50 g Thise Vesterhavsost eller parmesanost
salt og peber
Pasta:
300 g fuldkornspasta
1 tsk fintrevet citronskal
50 g Thise Vesterhavsost eller parmesanost
*
Skyl spinaten grundigt i flere holdt koldt vand, og slyng
den tør.
Hak valnødder og pillet hvidløg fint i en foodprocessor, og
tilsæt spinaten.
Kør til puré, og tilsæt olien og 2-3 spsk revet ost.
Smag til med salt og peber.
Kog pastaen al dente efter pakkens anvisning.
Hæld den på et dørslag, men gem 1 dl af kogevandet.
Hæld pastaen tilbage i den varme gryde, og vend pestoen i.
Tilsæt evt. lidt kogevand, og smag til med salt og peber.
Anret pastaen i varme tallerkener, og drys med fintrevet
citronskal og revet ost.
Secondo:
Kyllingebryst à la
saltimbocca
Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 10 min.
#
500 g kyllingebryst
4 skiver lufttørret skinke fx Skagen skinke
2 kviste frisk salvie
40 g smør
2 dl hvidvin
salt og peber
*
Del kyllingebrysterne i halve på den flade led, og læg en
halv skive skinke og et salvieblad på hver.
Fæst med tandstikkere.
Brun kødet på en varm pande med 10 g smør i ca. 3 min. på
hver side, og drys med salt og friskkværnet peber.
Tag kødet op, og hold det varmt.
Hæld vin på panden, giv det et opkog, og pisk det resterende
smør i.
Læg kødet i saucen, giv det et opkog, og server med
tilbehøret:
Marinerede porrer
Arbejdstid: 10 min. Kogetid: 8 min.
#
4-8 slanke rensede porrer
3 spsk koldpresset rapsolie eller jomfruolie
2 spsk balsamico
salt og peber
evt. Thise Vesterhavsost eller parmesanost
Skær porrerne i 10 cm lange stykker.
Damp dem i letsaltet vand i ca. 8 min.
Lad dem dryppe af, og læg dem på et fad.
Drys med salt og peber, og dryp med olie og balsamico, mens
de er varme.
Drys evt. med lidt høvlet ost.
Dolce:
Kanelbagte æbler med
vaniljesauce
Arbejdstid: 30 min. Koge/bagetid: 20 min.
#
2-4 æbler
2-3 spsk rørsukker
1 tsk stødt kanel
Vaniljecreme:
2 æg
2 tsk majsstivelse
½ stang vanilje
3 spsk sukker
½ liter mælk
Pynt: frisk mynte
*
Tænd ovnen på 200 °C.
Skræl æblerne, halver dem, og fjern kernehusene.
Skær de halve æbler i tynde skiver, og læg dem taglagt på en
bageplade med bagepapir.
Bland rørsukker med kanel, drys det
over æblerne, og bag dem gyldne og møre i ca. 20 min.
Pisk æg sammen med majsstivelse,
vaniljekorn, sukker og mælk i en gryde.
Kog det igennem under piskning, og
fordel saucen i dybe tallerkener.
Læg forsigtigt æblerne ovenpå
vaniljesaucen, pynt med mynteblade og server straks.
Rug/hvedebrød
2 brød. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 30 min. Fryseegnet
#
3½ dl vand
10 g gær
100 g groft rugmel
1 spsk koldpresset rapsolie eller jomfruolie
2 tsk salt
400 g hvedemel ekstra eller pizzamel
*
Rør gæren ud i lunkent vand (max. 37 °C), og tilsæt rugmel,
olie og salt.
Ælt hvedemelet i dejen.
Ælt dejen smidig, og lad den hæve tildækket til dobbelt
størrelse - ca. 1 time.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 2 stykker.
Form dem til aflange eller runde brød, og læg dem på en
bageplade med bagepapir.
Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 1 time.
Varm ovnen op til 250 °C.
Rids brødene med en skarp kniv, og sæt dem i ovnen.
Sprøjt evt. lidt vand ind i ovnen med en vandforstøver.
Skru ned til 200 °C, og bag brødene i ca. 30 min.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin