En gratin behøver ikke indeholde mængder af fedt og kalorier
for at være god. Det er denne cremede gratin et godt bevis på.
• Drys gerne med hakkede nødder eller ristede frø, så bliver
gratinen ekstra næringsrig.
Forberedelse 30 min. Tilberedning 25 min. 4 Portioner
# Råvarer til Gulerods- og kartoffelgratin
500 g kartofler
750 g gulerødder
2 bundter basilikum
125 g
mozzarella ost
1 dl
cremefraiche 18%
1 tsk salt
sort peber
reven muskatnød
½-1 tsk smør eller margarine til fadet
* Fremgangsmåde:
1 Skrub kartoflerne godt og læg dem i en gryde.
Dæk dem med vand.
Bring i kog, skru ned og lad dem koge i ca. 20 min.
2 Skræl gulerødderne og skær dem i skrå skiver.
Læg dem i kogende vand og blancher i ca. 2 min.
Skyl dem straks i koldt vand, så de beholder deres fine
farve.
Lad dem dryppe af i en si.
3 Skyl basilikummen, ryst den tør og nip bladene af.
Striml bladene fint.
Lad mozzarellaen dryppe af, riv den groft og bland ½ dl af
osten med cremefraiche.
Krydr med halvdelen af salt og peber, samt lidt reven
muskatnød.
4 Varm ovnen til 200 °C.
Hæld vandet fra kartoflerne og skyl dem med koldt vand.
Pil dem og skær dem i skiver.
5 Smør et ovnfast fad.
Læg gulerods- og kartoffelskiver lagvis i fadet.
Drys basilikum, lidt salt og peber samt muskat mellem
lagene.
6 Hæld osteblandingen over og drys resten af mozzarellaen
over gratinen.
Bag i ovnen i ca. 20 min.
Tips & råd
Drys basilikum jævnt mellem gulerods- og kartoffel skiverne,
så urtesmagen trænger igennem hele gratinen.
Alternativ: Velsmagende og lækker, men noget mere kalorierig
bliver gratinen, hvis du stikker 150 g salamiskiver mellem gulerødder og
kartofler.
PR. PORTION: Energi: Kcal 296 = kJ 1243
Kulhydrat 38 g Protein 9 g Fedt 12 g (36%) Fibre 6 g