Laks - ca. 100 g pr. person
Laksesiden soigneres, og den fine benrække, som sidder i midten af fileten, fjernes med en pincet - du kan også få din fiskehandler til at gøre det.
Laksekødet skæres igennem til skindet i passende portionsstykker og krydres med salt og peber samt knuste hakkede enebær.
En kuglegrill tændes op med begrænset mængde trækul.
En foliebakke med et tykt lag savsmuld stilles på gløderne, indtil savsmuldet begynder at ryge intenst.
Når savsmuldet ryger, fjernes bakken fra de værste gløder for at undgå, at savsmuldet antændes.
Fisken lægges på risten, og kuglegrillen lukkes.
Der skal kunne komme lidt luft ind til gløderne, men varmen skal holdes nede, så laksen bliver tilberedt ved svag varme, mens den ryges. Afhængig af størrelsen skal laksen ryges 15-30 min. og er derefter klar til at sætte tænderne i med passende tilbehør.
Hvis man ryger i en fiskekedel, sættes fiskekedlen oven på gløderne med savsmuld i bunden.
Det er dog langt lettere at styre i en kuglegrill.
Tips: Alle laksefisk er perfekte til at ryge, så find en fisk, der passer i størrelsen. Hvis I kun bliver to til middag, vil en forel være mere passende. Også den smager vidunderligt, og den kan både ryges hel eller skåret ud i fileter.
Server lidt salat, en bagt kartoffel eller lidt groft brød som tilbehør. En krydderurtedressing vil endvidere passe til som hånd i handske.
Ryg aldrig indendøre, da lugten vil hænge i huset lang tid efter.
Næringsberegning pr. person.
Fedt: 7,5 g 48e%
Protein: 18,4 g 52e%
Kulhydrat: 0,0 g 0e%
Kostfiber: 0,0 g
Energiindhold: 598 kJ