Forrest th.: Bagte
kartofler med porrefyld og champignonfyld, tv: kartoffelboller i tomatsauce,
bagerst tv kartoffelkarrygryde og th kartoffelkage med rosenkål og ost.
Sæt de gode danske
kartofler på menuen. Det er nemt at tilberede velsmagende og mættende retter af
og med kartofler og det pynter på husholdningsbudgettet. Alle opskrifter er til
2 personer, hvis ikke andet er nævnt. Er du alene så halver portionen.
Bagte kartofler med fyld eller fyldte bagte
kartofler
Prøv en bagt
kartoffel som aftensmad. Prik 2 store bagekartofler med en kødnål og bag dem i
en 200 °C varm ovn en time eller i mikroovn ca. 10 min. for 2 kartofler.
Skær kartoflerne op
og server dem med fyld.
Eller halver dem på
langs, skrab kartoffelmassen ud og bland den med fyldet.
Fyld blandingen i
skallerne og gratiner dem et par min. under grillen.
MED PORRER OG OST
Arbejdstid: 15 min.
Koge/stegetid: 15 min. Ikke Fryseegnet
#
1-2 porrer
(fintsnittet)
15 g smør eller 1
spsk olie
50 g revet ost
evt. 2 spsk
cremefraiche
salt og peber
*
Steg porrerne bløde
og blanke i smør og krydr med salt og peber.
Tilsæt ost og evt.
cremefraiche.
TIPS: Vend evt. lidt
frisk eller optøet spinat i porrerne de sidste par min.
Krydr evt. med lidt
fintrevet muskatnød.
Lidt fintsnittet
skinke eller stegt bacon kan tilsættes eller drysses over.
MED CHAMPIGNON
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 15 min. Ikke Fryseegnet
#
250 g champignon
(skiver)
15 g smør eller 1
spsk olie
1 skalotteløg
(finthakket)
1 fed hvidløg
(finthakket)
persille, oregano,
estragon eller purløg
evt. 2 spsk
cremefraiche
salt og peber
*
Brun champignonerne
i smør og krydr med salt og peber.
Tilsæt løg og
hvidløg og steg under omrøring 5 min.
Smag til med salt og
peber og tilsæt friske krydderurter og evt. cremefraiche.
Tips: Lidt stegt
fuglelever eller kalvelever i små tern er godt her.
Kartoffelboller i tomatsauce
Arbejdstid: 45 min.
Koge/stegetid: 25 min. Ikke Fryseegnet. 4 personer.
#
500 g melede
kartofler (tern)
75 g bacon
(finthakket)
1 løg (finthakket)
100 g hvedemel 1 æg
lidt frisk oregano
og basilikum (finthakket)
muskatnød
(salt og) peber
1 l bouillon
(grønsags- eller hønse-)
Tilbehør: tomatsauce
og parmesanost
*
Kog kartoflerne møre
i vand ca. 15 min.
Steg bacon gyldent
på en tør pande og vend løgene i.
Steg til løgene er
bløde og hæld dem ud på en tallerken til afkøling.
Hæld vandet fra
kartoflerne og mos dem med en kartoffelstamper el. lign.
Tilsæt mel og æg og
rør dejen godt igennem.
Tilsæt bacon/løg,
krydderurter og krydderier.
Form dejen til
boller med våde hænder og læg dem i en svagt simrende bouillon.
Lad dem simre 8-10
min.
Server bollerne i
dybe tallerkener med varm tomatsauce og friskrevet parmesan.
Tips: Erstat evt.
stegt bacon med kogt eller røget skinke.
Brug de krydderurter
du har ved hånden fx dild, persille, purløg, rosmarin eller salvie.
Kartoffelkarrygryde
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 30 min. Ikke Fryseegnet
#
1-2 løg (finthakket)
1 spsk olie
1-2 fed hvidløg
(finthakket)
10 g frisk ingefær
(finthakket)
2-3 tsk karry eller
garam masala
500 g kartofler
(tern eller både)
1 dåse hakkede
tomater
2 dl vand
salt og peber
*
Steg løgene bløde og
blanke i olie 5-8 min.
Tilsæt hvidløg,
ingefær og karry og steg under omrøring et par min.
Vend kartoflerne i
gryden og steg nogle min. under omrøring.
Tilsæt hakkede
tomater og vand og lad retten simre til kartoflerne er møre ca. 20 min.
Kartoffelkage med rosenkål og ost
Arbejdstid: 35 min.
Koge/stege/bagetid: 45 min. Ikke Fryseegnet
#
500 g kartofler
(tern eller både)
1 løg (finthakket)
1 fed hvidløg
(finthakket)
1 spsk olie eller
smør
250 g rosenkål
(fintsnittet)
75 g revet ost
2 æg muskatnød
salt og peber
*
Kog kartoflerne møre
ca. 15 min.
Steg løg og hvidløg
bløde og blanke i fedtstof og tilsæt rosenkål.
Steg under omrøring
ca. 5 min. og krydr med salt og peber.
Hæld vandet fra
kartoflerne og mos dem med en kartoffelstamper el. lign.
Tilsæt rosenkål, det
meste af osten, sammenpisket æg og krydderier.
Fordel blandingen i
en smurt form og drys med resten af osten.
Bag
"kagen" gylden og gennemvarm ved 200 °C i ca. 30 min.
TIPS: Retten kan
også tilberedes med rester af kogte kartofler og/ eller kål.
Vend evt. kogt
skinke eller stegt bacon i retten inden den bages.
Kartoffelkagen kan
også serveres som tilbehør og rækker så til 4-6 personer.
Pizza med kartofler
og chili
Varm ovnen godt op
med en pizzasten eller en bageplade på nederste rille. Brug en pizzaspade eller
en anden plade til at flytte den rå pizza på bagepapir ind på den brandvarme
sten/plade.
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: 1 time Bagetid: 10min. Ikke Fryseegnet
#
Pizzadej:
15 g gær
2 dl lunkent vand
300 g italiensk mel (tipo
00)
1 tsk salt
1 spsk olie
Fyld:
2-3 spsk tomatpesto
eller anden pesto
300 g kogte
kartofler (små tern)
75 g chorizopølse
el. lign (strimler)
100 g italiensk
mozzarellaost eller revet ost
chiliflager eller
syltet jalapeno
chili
*
Rør gæren ud i
lunkent vand og tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen 5 min. og
lad den hæve ca. 1 time.
Del den i to stykker
og rul dem flade med en kagerulle.
Fordel pestoen på
dejen så der holdes en kant fri.
Drys med kartofler
og chorizopølse.
Fordel mozzarellaost
eller revet ost ovenpå.
Bag pizzaerne ved
stærk varme (250-275 °C) ca. 10 min.
Server straks med
chilidrys.
Tips: Brug pesto,
kartofler og ost som basisingredienser og varier resten af fyldet med
grønsager, fisk eller en rest kogt eller stegt kød eller pålæg.
Erstat evt. pesto
med 1 dl tomatsauce.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin