¾ kg brisler
Til kogning:
3 dl vand
3 dl tør hvidvin
2 skalotteløg
1 kvist frisk timian eller 1 spsk tørret
1 kvist frisk løvstikke eller 1 spsk tørret
1 tsk salt og 3-4 hvide peberkorn
Til sautering
20 g smør
groft salt, hvid peber
Til sauce:
2 dl brisselsuppe fra kogningen
30 g smør
3 spsk hvedemel
2 æggeblommer
salt, hvid peber
lidt citronsaft
Til gratin:
6 stængler bladselleri
½ kg kartofler
1 dl hvedemel
3 dl letmælk
2 spsk smør
4 æggeblommer
salt, peber
Brislerne lægges i koldt vand ca. 1 time før tilberedning.
Tag brislerne op af vandet.
I en stor gryde bringes en kogelage af ingredienserne til kogelagen i
kog.
Brislerne lægges i og koger i ca. 10 minutter.
Tag dem op af gryden og fjern hinderne.
Lad brislerne køle af i køleskabet under let pres.
(læg dem evt. i en skål, sæt en tallerken med mindre diameter end skålen
oven på brislerne. På tallerkenen anbringes en anden skål ca. halvt fyldt
med vand).
Hæld kogelagen gennem en si over i en anden gryde.
Mål 3 dl fra og gem til saucen.
Resten bruges til gratinen.
Skær kogte kartofler og rene bladselleristængler i ½ cm tykke
skiver.
Kog bladselleristykkerne møre i brisselsuppen i ca. 5 minutter.
Tilsæt halvdelen af mælken og pisk resten af mælken sammen med
hvedemelet i en skål og bland så blandingen gradvist i gryden sammen
med de kogte bladselleri.
Lad det koge 4-5 minutter.
Tag gryden af varmen og pisk 1 æggeblomme i ad gangen.
Vend derefter kartoffelskiverne i og smag til med salt og peber.
Fyld dernæst en smurt ovnfast form på ca. 2 l. og kom grydens indhold i.
Sæt formen på en rist på den nederste ribbe i ovnen ved 175ºC.
Bag gratinen i ca. 50 minutter.
Brislerne, der har ligget i pres, skæres i ca. 1 cm tykke skiver.
Skiverne sauteres et par minutter på hver side i smør på en stagepande
og tages op.
Kog panden af med lidt vand og gem stegeskyen til saucen.
I en gryde jævnes ca. 2 dl af kogelagen med en smørbolle af smør og
hvedemel.
Kom stegeskyen i og spæd evt. med lidt mere kogelage, så saucen får den rette konsistens.
Smag til med salt, peber og lidt citronsaft og server saucen til retten.