En svinemørbrad
bliver saftig og smagfuld, når den indbages i salt. Med grønsagstilbehør er
retten let og sommerlig. Desserten er lavet af den skønne, tykke, danske ymer,
der smager godt sammen med jordbær og appelsin.
Saltindbagt svinemørbrad med citron og grønsager
Arbejdstid: 30 min.
Bage/kogetid: ca. 1 time. Fryseegnet. 4 personer.
#
1 svinemørbrad (min.
600 g)
15 g smør
½ spsk olie
1 økologisk citron
friskkværnet peber
1 kg groft salt
ca. 2 dl vand
Grønsager:
1 bundt nye porrer
500 g gulerødder
1 bundt bredbladet
persille
1 dl olie
2 spsk citronsaft
Tilbehør:
kogte kartofler og
citron
*
1. Dup kødet tørt
med køkkenrulle.
Brun det hurtigt på
en varm pande med smør og olie.
Tag kødet af panden
og gnid det med fintrevet citronskal og friskkværnet peber.
2. Bland salt og
vand til en konsistens som fugtigt sand.
Læg et lag på ca. 1
cm i bunden af et ovnfast fad.
Læg kødet ovenpå og
tryk resten af saltblandingen ovenpå, så kødet er helt dækket.
Sæt fadet i ovnen
ved 175 °C i ca. 35 min., til kødets centrumstemperatur er 65 °C målt med
stegetermometer.
3. Rens porrerne og
skær dem i 5 cm stykker.
Skrub eller skræl
gulerødderne og del store gulerødder i mindre stykker.
Skyl og hak
persillen.
4. Damp grønsagerne
møre, men sprøde i letsaltet vand.
Dryp dem af og vend
dem med olie, citronsaft, hakket persille, salt og peber.
5. Tag kødet ud af
saltdejen og skær det i tynde skiver.
Server med grønsager,
nykogte kartofler og citron.
Ymerfromage med frugt
Arbejdstid: 30 min. Hviletid:
ca. 1 time.
#
5 blade husblas
½ dl frugtsnaps (fx
jordbær eller hyldeblomst-snaps)
4 spsk sukker
½ liter ymer
½ stang vanilje
2 dl piskefløde
300 g jordbær
2 appelsiner
*
1. Læg
husblasbladene i blød i koldt vand i 5 min.
Tag husblassen op af
vandet, knug vandet ud og smelt det sammen med frugtsnaps og sukker i en skål
over vandbad.
2. Hæld den smeltede
husblas i en tynd stråle i ymeren under omrøring.
3. Flæk
vaniljestangen og skrab kornene ud.
Bland dem i fløden
og pisk det til blødt skum.
Vend det i
ymerblandingen og fordel fromagen i portionsglas.
Lad desserten stivne
i køleskab i mindst 1 time.
4. Skyl, tør og nip
jordbærrene og del dem i mindre stykker.
Skær skrællen af
appelsinerne og skær frugten ud mellem hinderne.
Vend jordbær og
appelsinstykker sammen og anret frugten på toppen af desserterne ved servering.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin