Langtidsstegt lammekølle er dejlig gæstemad eller oplagt til
påskemiddagen. Kødet bliver mørt og saftigt og serveres her med en lun salat af
persillerødder.
Tilberedningstid: 12 timer Antal portioner: 8 pers.
# Ingredienser
Lammekølle:
1,5-2 kg lammekølle
10 kviste timian
½ dl æbleeddike
2 spsk grov sennep
1 spsk olie
1 spsk salt
½-1 tsk friskkværnet peber
3 rødløg
2 hele hvidløg
3 løg
3 dl øl
3 dl vand
1 dl æblecider (eller æblemost)
Persillerodspuré:
1,5 kg persillerødder
40 g smør
3-4 spsk æbleeddike
1-2 tsk salt
1 knivspids peber
Sprød salat:
3 spsk æbleeddike
3 spsk olie
1 tsk honning
½ tsk salt (smag til)
1 knivspids peber
2 æbler
1 bundt bredbladet persille
2 skiver daggammelt brød
*
Lammekølle:
Rids lammekøllen let i overfladen.
Rør eddike, sennep og olie sammen til en jævn marinade.
Pluk timian og rør i marinaden.
Smør lammekøllen ind i marinaden, drys med salt og lad den
stå 30 min.
Pil og skær løg og hvidløg i halve og læg dem op i en
bradepande.
Kom øl, vand, cider og salt på, vend godt rundt.
Læg lammekøllen på, dæk godt til med folie og sæt den i
ovnen.
Steg køllen 10-12 timer ved 100 °C, indtil køllen er helt
mør og kødet nærmest falder af benet.
Husk at overhælde køllen med væden et par gange under
tilberedningen.
Tag folien af lammekøllen.
Skru ovnen op på 250 °C og grill de sidste 5-7 min inden du
skal servere køllen, så den bliver helt sprød og gylden på overfladen.
Tag køllen ud af ovnen og lad den hvile 5 min. inden den
serveres og skæres.
Persillerodspurè:
Skræl persillerødder og skær ud i grove tern.
Kog persillerødderne i en gryde med vand og lidt salt i ca.
3-4 min, til de er møre men stadig har bid.
Tag halvdelen af persillerødderne op og kom i en skål og
stil til side til salaten.
Lad resten koge videre til de er helt møre.
Hæld overskydende vand fra de møre persillerodstern, men gem
kogevandet.
Mos rødderne med en stavblender eller et piskeris og juster
evt. konsistensen med lidt kogevand.
Smag til med smør, eddike, salt og peber.
Sprød salat:
Bland en dressing af olie, æbleeddike, honning, salt og
peber og hæld over de let kogte persillerodstern.
Skær æbler fri for kernehus og skær i tynde både.
Vask og afdryp persille grundigt, og pluk i blade.
Vend æbler, persille og persillerods tern sammen.
Lad salaten sætte sig 5 min. og smag den evt. til med ekstra
salt, peber og eddike.
Skær brødskiverne ud i små tern, vend med lidt olie og
havsalt.
Bag i ovnen i 6-8 min ved 180 °C til de er sprøde og gyldne.
Server persillerodsmos med salaten på toppen og sprøde
brødcroutoner som lækkert tilbehør til lammekøllen.