Lammekølle kan spises hele året rundt, men særlig ofte i
påsken. Du får her opskriften på lammekølle med dejligt velsmagende kød. Du kan
servere lammekøllen med kartoffelgratin, flødekartofler eller den geniale franske
variant Pommes Anna.
4 personer. Arbejdstid: 15-30 min. Samlet tid: 2 timer.
# Ingredienser
1 lammekølle med ben, ca. 1,8 kg
1 hvidløg
3 kviste rosmarin
1 usprøjtet citron, skal heraf
1 håndfuld bredbladet persille
salt og friskkværnet sort peber
Pommes Anna:
6 bagekartofler
50 g smeltet smør
2 spsk frisk timian, hakket
2 finthakkede skalotteløg
salt og peber
Fennikelsalat:
1 fennikel
1 håndfuld bredbladet persille
½ tsk sukker
1 ubehandlet citron, saft og skal heraf
3 spsk olie
*
Varm ovnen op til 190 °C.
Udben lammekøllen ved at skære ind til benet fra den flade
side af køllen.
Skær omkring benet og ned ved knæledet.
Lad den sidste rest ben ("håndtaget") sidde
tilbage i den tynde ende af køllen.
Krydr køllen indvendig med salt, peber, hakket hvidløg,
rosmarin, citronskal og persille.
Bind nu køllen tæt sammen med kødsnor og gnid køllen
udvendig med salt og peber.
Læg køllen på en rist og steg den 30 minutter i ovnen.
Sæt et fad nedenunder til overskydende fedtstof
Tag køllen ud og lad den trække tildækket 15-20 minutter
Skræl og skær bagekartoflerne meget tyndt ud, brug eventuelt
et mandolinjern.
Smelt smørret, bland finthakket skalotteløg og timian med
salt og peber i det smeltede smør og vend det hele sammen med kartoffelskiverne.
Læg nu kartoffelblandingen lagvis i et smurt fad og dæk med alufolie.
Sæt køllen tilbage i ovnen sammen med kartoffelfadet og bag
cirka 30 minutter.
Tag køllen ud og lad den trække tildækket, imens bages
kartoflerne videre uden sølvpapir i cirka 10 minutter.
Stik en kniv igennem kartoflerne for at se om de er møre
Skær fenniklen meget tyndt og læg det i isvand, så bliver de
ekstra sprøde og friske.
Skyl og pluk persillen, riv citronskallen og vend det med
olie, citronsaft, salt, sukker og peber og den afdryppede fennikel.
Server nu kartoflerne i fadet og med tynde skiver lammekølle
og den sprøde syrlige fennikelsalat til.