Opskriften er en smule ændret i forhold til den gamle traditionelle ret med gule ærter, grisehaler osv. Ærterne kan sagtens tilberedes med kun en slags kød, men det giver en dejlig smag med både okse og gås.
Tilbered eventuelt en dobbelt portion, de gule ærter er altid bedst dagen efter!
#
500 g letsaltet oksebryst
2 gåsebryst
3 løg
2 gulerødder
1 persillerod eller pastinak
2 porrer
500 g flækkede gule ærter
1 l vand
3 kviste timian
3 laurbærblade
1 knsp stødt chili
reven muskatnød
salt, hvid peber
Tilbehør: Stærk sennep og rugbrød
*
Sæt ærterne i blød natten over og skift vandet.
Kog kødet i vand i hver sin gryde sammen med halvt af hver af grønsager, men gem et løg skåret i tynde skiver.
Kog ærterne med krydderier i vand, så det dækker.
Vær lidt forsigtig med chilien, de gule ærter skal ikke være hvinende stærke.
Rør af og til i ærterne og lad småsimre, indtil de er møre, ca. 1 ½ time.
Hæld suppen fra kødet i ærterne lidt ad gangen og hold imens kødet lunt i en gryde med låg.
Pisk de gule ærter godt igennem og juster konsistensen afhængigt af, om man ønsker en tynd eller tyk ærtesuppe.
Server suppen med tyndtskårne løgringe og kødet ved siden af med en god stærk sennep og evt. rugbrød.