En af de gode, gammeldags supper, som kan tilberedes på utallige måder, alt efter hvilken del af landet man er fra. Mange steder på Fyn og øerne koger man fx. æbler med de gule ærter. I dag er det ikke nødvendigt at lægge de gule ærter i blød inden kogningen, da man kan købe forbehandlede ærter.
Til 6 personer
#
½ kg flækkede (gule) ærter
1 kg letsaltet svinebryst/kogestykke
4-5 gulerødder
½ selleri
3-4 porrer
½ kg kartofler
4 kviste timian
1 stort løg
salt og peber
¾-1 kg medisterpølse
*
Kom ærterne i en gryde og hæld så meget vand ved, at de lige er dækkede heraf.
Kom timiankviste ved og lad ærterne koge møre - kogetiden afhænger helt af, hvilken type ærter der bruges - se på emballagen.
Fjern timiankvistene og pisk ærterne godt ud med piskeris eller passer dem gennem en sigte.
Bring imens flæsket i kog med vand, der dækker, skum og tilsæt salt.
Kog kødet i ca. 1 time.
Kom grønsagerne ned til kødet, når der mangler ca. 20 minutter.
Kom medisterpølsen i, når der er 10 minutter tilbage.
Hæld suppen i ærterne til de har en passende konsistens - ikke for tynd.
Kom de delte grønsager i og smag til.
Server kød og medisterpølse til de gule ærter sammen med rugbrød, sennep og syltede rødbeder.
Tips: Gule ærter kan også koges med en sprængt gås eller and.