I manges barndomshjem fik de til pinse grydestegt kylling med vommen fyldt af persille, for netop ved pinsetid var hanekyllingerne tilpas store til slagtning. Til de stegte kyllinger fik de den gode flødesauce og hjemmelavet agurkesalat. I dag er det muligt at købe en friskslagtet, god landkylling, så man behøver absolut ikke at købe supermarkedets dybfrostkyllinger.
2 friske kyllinger
3-4 bdt persille
salt og peber
50 g smør
3 dl piskefløde
evt. kulør
Agurkesalat:
1 stor salatagurk
2 dl alm. husholdningseddike
½ dl vand
2-3 spsk sukker (eller efter smag) + salt og peber
Skyl persillen godt og nip de groveste stilke fra.
Drys de istandgjorte kyllinger indvendigt med salt og peber.
Kom persillen i sammen med en god klat smør.
Luk for åbningen med kødnåle.
Lad smørret blive gyldent i en stegegryde.
Brun kyllingerne jævntpå alle sider.
Dæmp varmen og hæld l dl af fløden i.
Læg låg på og lad kyllingerne stege i 1-1 ¼ time.
Vend dem jævnligt i gryden.
Det er vigtigt, at kyllingerne er helt gennemstegte.
Tag de stegte kyllinger op af gryden og hold dem varme.
Kom resten af fløden i og kog godt igennem.
Smag saucen til med salt og peber.
Parter kyllingerne i kvarter og anret dem på et fad.
Hæld lidt af saucen over og server resten til.
Agurkesalat: Skræl evt. agurken og skær den i tynde skiver.
Opløs sukkeret i eddiken og tilsæt ½ dl vand, evt. lidt mere hvis du ikke ønsker så stærk en lage.
Kom agurkeskiverne i og krydr med salt og peber.
Tips: Kyllingeindmaden kan hakkes fint og blandes med persille og smør og fyldes i kyllingerne, eller den kan stege ved siden af og serveres sammen med kyllingerne.
Gammeldags stegte kyllinger serveres med agurkesalat og de første nye, danske kartofler.