Hvor længe skal en flæskesteg stege, og hvad med
kernetemperatur? Her er den komplette guide. Der er mange myter og råd omkring
tilberedningen af flæskesteg, kamsteg eller svinekam. Kært barn har mange navne.
Her deler vi erfaringer omkring hvordan man laver den
bedste flæskesteg, og du er velkommen med indspark i debatten under indlægget,
så vi får samlet al viden om flæskesteg her.
# Grundopskrift
på en almindelig flæskesteg på cirka 1,4 kil:
Stegetiden er en time og 15 minutter ved 185 °C varmluft,
hvor stegen placeres i et fad, som stilles midt i ovnen. Placer gerne nogle
laurbærblade mellem sværene.
Kan man gourmetsalte
en flæskesteg? Det kan du sagtens.
Og det bliver kødet kun mere mørt af. Aftenen før saltes
flæskestegen grundigt med et par tsk fint salt. Tilberedes ellers som
ovenstående.
Hvad er den rigtige
kernetemperatur på flæskesteg?
Hiv flæskestegen ud af ovnen eller grillen ved en
kernetemperatur på 65 °C. Så er kødet hverken råt eller tørt, men har den helt
rigtige rosa farve.
Brug et stegetermometer, så er du ikke afhængig den præcise
stegetid på din flæskesteg, og du får altid en steg, der ikke er tør.
Hvordan laver man en
langtidsstegt flæskesteg?
Det er den bedste metode til tilberedning af flæskesteg, så
gør endelig det hvis du har tiden til det.
En langtidsstegt flæskesteg skal have syv timer ved 130 °C
almindelig luft i ovnen, og den bliver mør som smør, bedre flæskesteg fås ikke.
Til sidst skrues varmen op til 225 °C, så sværene bliver
helt sprøde.
Hvordan laver jeg
sprødt svær?
Det er faktisk ikke så svært (!). Der er dog et par ting du
skal være opmærksomme på, og som er vigtige. Dels skal sværene være skåret
igennem ned til kødet, men aldrig NED I KØDET! Så tjek at den travle slagter
har gjort det. Og skær eller efter.
Og så skal du komme fint salt ned mellem hver eneste svær.
Efter 45 minutter i ovnen plejer jeg at tage flæskestegen ud
af ovnen, hælde skyen fra i en skål, og stille stegen tilbage i ovnen. Så er
der nemlig mindre damp derinde, hvilket øger chancerne for sprød svær.
Det er også vigtigt, at flæskestegen står så plan og lige
som muligt under stegningen i ovnen eller grillen. Så klods den evt op med
kartofler eller andre grønsager, så sværen bliver helt lige.
Lidt før flæskestegen når kernetemperaturen på de 65 °C, kan
du med fordel tænde grillen, og så give stegen noget grill indtil sværene
popper op.
Du kan også øge varmen til sidst, og her er det min
erfaring, at varmen skal op på mindst 225 °C før sværen for alvor begynder at
boble op. Men hold øje med den, og slip den ikke af syne, for lige pludselig er
sværen sort!
Hvis flæskesværen er særlig genstridig og bare ikke ikke
arte sig ordentligt, kan du skære dem fra stegen, og give dem tur under grillen
indtil de bliver sprøde. Derefter placerer de på stegen igen.
Skal en flæskesteg
hvile inden udskæring?
Se, det er et godt spørgsmål. Jeg plejer at lave stegen
hvile 15 minutter inden jeg skærer den ud.
Du skal under ingen omstændigheder dække stegen til mens den
hviler, for så bliver sværene bløde.
Hvordan laver jeg en
god flæskestegssauce?
Det er ret nemt at lave en lækker flæskestegssauce.
Flæskestegen steges på en rist i en bradepande, og du kommer 6-7 dl bouillon
eller fond i bunden af fadet.
Smelt et par spiseskefulde smør i en kasserolle, og pisk så
en stor spsk hvedemel i.
Derefter piskes skyen fra flæskestegen i, og dernæst mælk
eller fløde indtil du har den rette konsistens.
Kom også lidt ribsgelé og gastrik eller eddike i saucen, og
smag den til med salt og peber.
En spsk engelsk sauce er også guddommelig i en flæskestegssauce.
TIPS: Lav gerne rigeligt med steg, for det smager fantastisk
godt på et stykke rugbrød i madpakken dagene efter.