En fransk klassiker som tilberedes med kærlighed, urter,
cognac og vin. Ikke så sært at det smager himmelsk! • Den lange tilberedning
gør kødet mørt og letfordøjeligt.
Forberedelse 15 min. Tilberedning 1 time og 15 min. 6 Portioner
# Råvarer til Klassisk coq au vin:
100 g røget flæsk
4 skalotteløg
1 stor hane eller kylling, ca. 1,2 kg
salt og peber
2 spsk hvedemel
4 spsk olie
1 spsk tomatpuré
1 laurbærblad
2 spsk frisk hakket timian
2 spsk frisk hakket rosmarin
1 spsk cognac
5 dl rødvin
300 g champignon
friskpresset citronsaft
1 spsk smør eller margarine
* Fremgangsmåde:
1 Fjern svær og fedt fra flæsket og skær det i strimler.
Pil skalotteløgene og skær dem i både.
2 Del hanen i 8 dele.
Krydr med salt og peber.
Drys melet over.
3 Opvarm 1 spsk olie i en gryde.
Læg flæsk og skalotteløg i og brun ca. 3 min.
Tag det op og læg det til side.
4 Opvarm 2 spsk olie og brun kødet til det er sprødt.
Læg flæsk og skalotteløg i.
Tilsæt tomatpuré, laurbærblad, timian og rosmarin.
5 Tilsæt cognac og rødvin og bring det i kog.
Lad retten simre under låg ved svag varme i ca. 50 min.
6 Rens og skiv champignonerne og dryp dem med citronsaft.
Opvarm resten af olien på en pande og brun svampene.
Drys med salt og peber.
7 Tag kødet op af gryden.
Pisk fedtstoffet i saucen.
Læg kødet og de brunede svampe i. Server.
Tips & råd
Spar ikke på rødvinen i denne ret. Smagen er afhængig af
mængden af rødvin og dens smag og kvalitet. I den originale opskrift anvender
man i Frankrig en vin fra Bourgogne, som har en fløjlsblød smag og den så
typiske Bourgogneduft. Druen kommer fra en af verdens ældste vinstokke, Pinot
Noir.
Andre berømte vine fra Bourgognedistriktet er den hvide
Chablisvin og Beaujolais, som kan nydes både ung og gammel.
PR. PORTION: Energi: Kcal 620 = kJ 2604
Kulhydrat 8 g Protein 39 g Fedt 48 g (69%) Fibre 2 g