De fede fisk er bedst egnede til grillen, og røgaromaen
ophøjer smagen i fede fisk. De kan lægges direkte på grillen eller i grillnet.
Fed og mellemfed fisk er for eksempel ørred, laks, makrel, sild, havkat,
helleflynder og hellefisk. Magre fisk har det bedst i et penslet grillnet eller
grillstegt i alufolie. Det er for eksempel torsk.
Til 4 personer Tilberedningstid: ca. ½ time
#
4 portionsørreder
4 spsk olie
1 fed hvidløg
1 spsk tomatpuré
1 spsk friskhakkede eller
1 tsk tørrede krydderurter
salt og peber fra kværn
2 citroner
*
1. Skyl og rens ørrederne.
De skal beholde hoved og hale på, men slimen skal skylles
væk med koldt vand (se Tips).
Skær nogle skrå snit i skindet, så fisken ikke »slår med
halen«.
2. Pisk olien med presset hvidløg, tomatpuré, friskhakkede
eller tørrede krydderurter, peber og reven skal af den ene citron.
Pensl fisken over det hele.
Stik evt. et træspid gennem hver fisk, hvis du ikke har et
grillnet til dem.
3. Grill fiskene over den varme rist ca. 20 min. ialt.
Vend dem ofte og pensl med olien.
4. Når fisken er mør, drysses den med salt og dryppes med
saften af den revne citron.
Skær den anden citron i både, der serveres til.
5. Brød og en skål salat er godt tilbehør, men grillstegte
grønsager smager også godt.
TIPS: Her er en nem metode til at fjerne fiskeskæl og slim. Læg
dine fisk i vasken med koldt vand og 1-1½ dl eddike (alt efter, hvor stort
"dyret" er). Vend fisken et par gange, giv den en omgang med en
grydesvamp, og slim og skæl er hurtigt væk og fisken klar til at grille, stege
eller koge.