Få slagteren til at skære lammekøllen ud som en osso buco (kødet skæres og benene saves).
Brug lammekøllen i stedet for lammekoteletter, fordi disse indeholder meget fedt og derfor ikke egner sig til at grillstege.
Kødet pensles med en anelse olivenolie og drysses med friskhakket salvie og bredbladet persille og eventuelt med lidt hvidløg.
Der fyres op i grillen i så tilpas god tid, at der kan dannes ordentlige gløder, og endelig med rigelig mængde trækul (eller gas).
Lammekødet grilles med forsigtighed ca. 2-3 minutter på hver side - hvis der kommer flammer løftes grillristen af, indtil fedtet er brændt væk, og der igen kun er gode rene gløder.
Tilbehør:
Små kolde kartofler i marinade med forårsløg og dild:
Små nyopgravede kartofler, børstes så de er rene, men der må stadig gerne være skræl på.
De koges forsigtigt, hæld først de største i gryden og tilsæt de mindre, så kartoflerne er ens kogt.
Nye kartofler er så vandholdige, at de skal koge langt kortere end vinterkartoflerne, så er kartoflerne små, er 10-12 minutter rigeligt.
Efter afkøling skæres de i skiver og vendes lidt i marinaden, så der bare er et tyndt lag på kartoflerne.
Marinade med tidselfrøolie
1 spsk hvidvinseddike med estragon
lidt hakkede friske krydderurter (fx. persille, dild, kørvel, purløg)
3 spsk tidselfrøolie/vindruekerneolie
1 stort bundt dild
salt og peber
evt. et bdt forårsløg, der snittes fint, som man lader trække i eddiken i nogle minutter,
så den lidt gennemtrængende smag forsvinder.
Lidt om retten i naturen:
Nye kartoflerne er så lækre, så de ikke behøver at »drukne« i en fed mayonnaise/cremefraiche kartoffelsalat, men foretrækker man noget mere cremet, kan man i stedet for marinaden anvende de nye syrnede mejeriprodukter med lav fedtprocent, tilsætte lidt dijonsennep, masser af hakkede krydderurter og måske lidt løg eller hvidløg.
Tips:
Spinat indeholder ligesom rabarber oxalsyre, som binder calcium og jern, men er man ellers sund og rask og får man tilstrækkeligt calcium og D-vitamin i maden, sker der intet ved at spise spinat, blot ikke det sker hver dag.