Tyske klumper er oprindeligt lavet af en dej opbagt af fedtstof, bygmel, mælk og nogle gange æg. Senere kom Rismelsklumperne. Op igennem 1800-tallet, begyndte man at blande kogte kartofler med melet, så klumpeme blev mindre hårde. Klumperne kunne kommes i frugtsupper og kødsupper eller hvis de blev kogt i mælk, simpelthen i den varme mælk. Som selvstændig ret hørte der sauce til.
250 g melede kartofler
400 g rismel eller hvedemel
2 æg
200 g letsaltet flæsk i terninger
1 spsk hakket løg
Salt, allehånde og kardemomme
Sauce:
Stegefedt fra flæsket
Syltetøj
Kartoffelmel
Tilbehør: Saucen eller blot groft rugbrød
Flæsket ristes og det afsmeltede fedt tages fra.
Kartoflerne koges og æltes med hvedemel, æg, løg, flæsketerningerne og krydderierne.
Dejen formes til store boller og koges i ca. 30 min. i letsaltet vand.
Saucen laves af stegefedtet fra flæsketerningerne, vand og syltetøj jævnet med kartoffelmel.
De Tyske klumper spises enten med saucen eller med groft rugbrød.