20 stk (Beregn tre frikadeller pr. person og gem resten til pålæg til næste dag).
Fars til frikadeller:
500 g hakket kalv og flæsk, (højst 12 g fedt pr. 100 g)
1 stort, finthakket løg (100 g)
1 tsk salt
1 knsp. stødt peber
2 æg
2 dl havregryn
2 dl skummet-, mini- eller letmælk
1 spsk rapsolie eller oliemargarine til stegning
Sauce:
3-4 dl vand, bouillon eller kartoffelvand (hvis du koger skrællede kartofler)
2 spsk majsstivelse opløst i 1 dl vand
Salt og peber
Kulør
Rødkål:
1 lille rødkålshoved (ca. 1 kg)
2 dl rød blandet saft, ribssaft, hyldebærsaft eller anden sød, rød saft
¾ dl eddike
1 tsk salt
¼ tsk stødt peber
Evt. sukker
Tilbehør:
Kogte kartofler (1 kg) og/eller godt brød
Rødkål:
1. Hak rødkålen groft eller fint efter smag.
2. Kom den i en gryde med saft, eddike, salt og peber.
3. Lad kålen koge op og lad den småkage under låg i 45 min.
4. Smag den til med salt, peber og evt. sukker.
Frikadeller:
1. Rør alle ingredienserne til farsen godt sammen.
2. Varm olie eller oliemargarine op på en pande.
3. Form med en spiseske farsen til 20 frikadeller og steg dem på panden i ca. 8 min. på hver side.
Sauce:
1. Kasser stegefedtet fra frikadellerne.
2. Hæld derpå vand, bouillon eller kartoffelvand på panden og bring det i kog.
3. Opløs majsstivelsen i 1 dl vand og rør blandingen i saucen under omrøring.
4. Bring saucen i kog og smag den til med salt og peber og tilsæt evt. kulør,
Vil du tabe dig, kan du spise: 2 frikadeller, 2 kartofler (100 g), 4 spsk sauce og alt den rødkål, du har lyst til.
Tips: Frikadellerne kan også laves af hakket kalkun-, kyllinge-, lamme- eller oksekød (vælg kød med højst 12 g fedt pr. 100g).