Logo

Krebs

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Krebs

 

Navn: krebs

Engelsk: Crayfish

Latin: Astacus Astacus

 

Sæson

Hunkrebsen: august - september. Hankrebsen: april - september
Fredning: Hunkrebsen: 1. oktober - 31. juli. Hankrebsen: 1. oktober - 31.marts

 

Krebs

 

Kendetegn:

Flodkrebsen har en mørk blålig eller brunlig farve med rødt eller blåt pigment. Den har 5 par ganglemmer, hvoraf det forreste par er klosaksene. Hannens klosakse er større end hunnens, og hunnens halevifte er bredere end hannens.

Hvis man skal fange krebs, er det vigtigt at kunne kende forskel på hanner og hunner, da hunnerne er fredet 10 måneder om året. En af de mest tydelige tegn på krebs er at hannerne på undersiden har to hvide fremadrettede parringsorganer.

 

Levested:

Flodkrebsen kan findes i det meste af Europa. Den lever i floder, vandhuller og åer. De graver dybe huller nær bredden og under trærødder og sten.
Krebs er lidt sart, hvad angår dens omgivelser. De optimale betingelser for krebsen er et rent og iltholdigt vandmiljø. Saltindholdet skal være lavt og kalkindholdet må gerne være højt. Under skalskiftefasen må vandet ikke have en pH under 6.

Derudover vil et område med mange ål også have en negativ effekt på krebsebestanden, da ålene er gode til at fange krebsene når de ikke har deres skal. Og tilstedeværelsen af den Nordamerikanske signalkrebs kan udrydde en hel bestand af den europæiske flodkrebs.

 

Føde:

Den er mest aktiv om natten og æder alt lige fra snegle, insekter, småfisk og fiskerogn og planter. Selv er krebs byttedyr for andre ferskvandsfisk, som aborre, gedde og ål.

 

Størrelse:

Mindstemål for krebsen er 9 cm. Dette måles fra pandetorn til haleviftens bagkant. I gode krebsesøer kan mindstemålet nåes på ca. 3 år.
Hunkrebsen kan blive ca 12 cm og veje ca 85 g. Hannen kan blive op til 16 cm og veje ca. 150 g. Krebsene kan blive op til 20 år gamle.

Som andre skaldyr smider krebsen skallen når den skal vokse. I det første år skifter den skal 7-8 gange og derefter skifter hunnerne skal 1 gang om året og hannerne 2 gange om året. Det tager ca. 8-10 dage for den nye skal at blive hård og i denne periode kaldes krebsen for “smørkrebs”.

 

Kønsmodning:

Krebsene bliver kønsmodne når de er ca 3 år. Parringen sker om efteråret. Hannen afsætter en slimkapsel med sæd nær æggelederens udmunding. Efter nogle uger kommer æggene ud. De opløser slimen omkring sæden og æggene bliver befrugtet. Der er ca 50-350 æg. Herefter bærer hunnen æggene under bagkroppen i et halvt år. Kun ca. 10 % af æggene overlever.

 

Fiskeart: Skaldyr, der lever i ferskvand.

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 

Anvendelse
Krebs smager fantastisk, især på de lune forårs- og sommeraftener. Spis dem når de er i sæson og friske og glem alt om at købe de frosne.
Krebs skal koges inden de anvendes, men derefter kan de anvendes som man lyster. Spis dem naturel, i en god fiske- eller skaldyrssuppe, i en frisk sommersalat. Eller server dem i en varm ret sammen med andet kød, såsom fisk, kylling eller kalv.

# Tilberedning af krebs:
1 kg krebs
2 l fiske/hønsebouillon
1 lille bundt krondild
*

Kog bouillonen op med krondild og kog krebsene lidt ad gangen i ca 5-6 minutter.

Skallerne bliver helt røde.
Tag dem op og servér dem lune med godt brød, smør og citron og eventuelt nogle gode dressinger. Husk skylleskål og serviet.

At pille krebs:
Bræk forsigtigt halen fra hovedet, så du kun fjerner hovedet og ikke ødelægger kødet.
Hold med begge hænder halen med maven opad.

Bræk forsigtigt skallen ud til siderne.

Hiv let i haleviften og træk halen ud af skallen.
Fjern tarmen, det er den sorte streng.
Øvelse gør mester.

Når du har prøvet det nogle gange, så øv dig i at fjerne tarmen samtidig med at du fjerner halen fra skallen.

Dvs. når man fjerner haleviften fra kødet, kan man forsigtigt og med øvelse hive hele tarmstrengen med ud, medens den stadig sidder fast på haleviften.

 

Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 

Næringsindhold pr. 100g

Energifordeling

Energi

287 kJ

I varen

A.D.T

Protein

14,6 g

86 %

mindst 10 %

Kulhydrat

1,2 g

7 %

ca. 60 %

Fedt

0,5 g

7 %

højst 30 %

Kostfibre

0 g

 

ca 30 g

Vand

82,5 g

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.550 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her