Klipfisk er saltet og tørret fisk, som for det meste
fremstilles af torsk. Klipfisk må ikke forveksles med tørfisk. Fremstillingen
af tørfisk foregår nemlig ved, at fisken hænges på en pind og tørres af sol og
vind, mens man ved fremstilling af klipfisk må investere en del mere arbejde i
processen.
Når fisken, der skal blive til klipfisk, modtages, flækkes
den – dvs. den skæres, således at den kan lægges ud til tørre som en stor
trekant. Den tykkeste del af rygsøjlen fjernes, hvorefter fisken saltes og
lægges i salt til den er saltmoden – dvs. fast. Herefter vaskes den, blodrester
og den sorte hinde i maven fjernes. Til slut skal fisken skiftevis tørres og
presses.
Navnet klipfisk kommer af, at fisken tidligere blev lagt ud
på klipperne for at tørre. På de store produktionssteder i Norge, som fx byen Kristiansund,
ryddede man tidligere store bjerge til tørring af klipfisk. I dag foregår al
produktion af klipfisk indendørs og med kunstig tørring.
Norge, Island og Færøerne er de største producenter af
klipfisk. De største forbrugere er Spanien og Portugal.
Klipfisk er hovedingrediens i den spanske ret Bacalao
(portugisisk bacalhau).