Navn: Hornfisk
Engelsk: Garfish
Latin: Belone belone
Sæson
April - oktober
Højsæson: april-maj og august-september
Kendetegn:
Hornfisk er let at genkende på den lange tynde krop, hvilket
gør den til en fantastisk svømmer. De hornagtige kæber med de mange nåleformede
tænder minder lidt om et næb.
Bugen er hvid, ryggen er mørkeblå og langs siderne har den en let grøn farve.
Kødet er hvidt og fast og kan virke lidt tørt. Hornfiskens ben har en lysegrøn
farve og det afskrækker nogle mennesker fra at spise fisken. Den grønne farve
skyldes et uskadeligt farvestof, vivianit, inde i fiskebenene og når benene
udsættes for lys skifter de fra hvid til grøn.
Levested:
Hornfisken er udbredt i det østlige Atlanterhav, lige fra
Marokko til Nordnorge. Om foråret vandrer stammer fra de Britiske Øer til de
danske farvande for at yngle og blive sommeren over. Dette sker på meget faste
tidspunkter på året, og man kan derfor ofte se kyststrækninger tætte af
lystfiskere, som fisker efter hornfisk.
Føde:
Hornfiskens føde består af bla. torskefisk, sild,
blæksprutter og krebsdyr. Den jager om dagen, da den er afhængig af at kunne se
sit bytte.
Størrelse:
Hornfisken bliver op til 70-90 cm lang og kan vejer 1-2 kg.
Kønsmodning:
Fisken er kønsmoden når den er 2 år. De trækker ind i vores
farvande, Kattegat og Bæltehavet, for at gyde. De gyder om foråret, i april og
maj, og lægger mellem 1000-45.000 æg afhængig af hunnens størrelse. De gyder i
lavt vand, hvor de store æg klæber sig fast til sten og tang og de klækkes
efter 3-5 uger. Hunnen æder meget lidt i yngleperioden, og efter gydningen
bliver de i vores farvande sommeren over for at komme til hægterne.
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og
ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2
grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur -
oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Hornfiskens kød er hvidt og fast.
Den kan anvendes både stegt, dampet, grillet og kogt.
Prøv fx Dampet hornfisk med radiser, rygeost og nye
kartofler.
Klargør 4 filetter (skind og ben fjernes) på hver ca 160-180 g.
Drys dem på skindsiden med salt, peber og lidt revet
citronskal og rul dem med skindsiden indad.
Dampes i en gryde eller ovn, gerne med lidt hvidvin i
bunden.
Lav en dressing på rygeost og cremefraiche 18%.
Fjern den sorte del af rygeosten (så din dressing beholder
den hvide farve).
Bland lige dele rygeost og cremefraiche og gør den tyndere
med lidt mælk.
Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Bland en salat af tynde skiver radisser, agurk, grønne asparges, nye kogte
kartofler og finthakket purløg.
Servering:
Anret salaten i midten af tallerkenen, drys lidt havsalt på
og stil den færdige fisk på salaten.
Læg lidt dressing rundt om salaten og pynt fisken med friske
skud fra skvalderkål.
Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 464 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 21,4 g | 78 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 2,7 g | 22 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 75,1 g | | |