Navn
Dansk: Havørred
Engelsk: Trout
Latin: Salmo trutta
Sæson
Hele året.
Højsæson: April - september
Fredningstid: 16. november - 15. januar
Kendetegn:
Havørred er en vandrefisk og minder om laksen, men den har
en tykkere halerod og en mere kompakt krop. På kropssiden og under sidelinien
har den afrundede pletter. Farven på kødet ligner til forveksling laksens,
hvilket skyldes det røde farvestof fra de krebsdyr den æder.
Udover havørred findes fjeldørred, kildeørred, bækørred og søørred.
Levested:
Ørreden er naturligt udbredt i hele Europa fra det nordlige
Afrika til Island og øst over til Uralbjergene og Det Kaspiske Hav. De gyder i
mindre bække og vokser op her som bækørreder. Efter 2-5 år vandrer nogle af
ørrederne mod havet. Disse ørreder kaldes i denne periode for smolt. Deres
farve skifter fra spraglet til sølvskinnende og der sker en fysiologisk
tilpasning til saltvand.
Føde:
Havørreden lever af småfisk såsom tobis, sild og brisling
samt krebsdyr. I modsætning til laksen spiser ørreden i gydeperioden.
Størrelse:
Havørredens fangstmål er 40 cm. I ferskvand vokser fisken
langsomt, men hurtigt i saltvand.
Kønsmodning:
Efter 1-5 år i saltvand bliver den kønsmoden. Den anlægger
sig parringsdragt og i perioden juli-november vandrer den tilbage til den samme
gydeplads, hvor den selv blev udklækket. Denne evne til at finde tilbage kaldes
“homing”. I modsætning til laksen gyder ørreden flere gange.
Hunnen lægger ca 10.000 æg i en gydegrube, som hun har gravet ud med halen.
Herefter befrugtes æggene af hannen og æggene begraves i småsten. Der ligger de
til de udklækkes sidst på foråret, omkring april-maj måned afhængig af
temperaturen.
Fiskeart: Vandrefisk (En fisk, der lever i saltvand, men
gyder i ferskvand)
Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2
grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur -
oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Kødet på havørreden ligner laksens og kan anvendes på mange af de samme
måder. Steges, dampes, ryges, grilles m.m.
Prøv fx ovnbagt havørred: Rens fisken grundigt. Skær hale og
finner af (og evt hovedet). Krydr fisken indvendigt med salt, peber,
citron/lime og friske krydderurter. Pak den ind i alufolie og bag den ved 180 °C
i ca 20-25 minutter (fisk på ca 1 kg) eller til skindet nemt kan trækkes af.
Server gerne med nye kartofler og hollandaise sauce.
Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 462 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 20 g | 73 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 3,3 g | 27 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 75,2 g | | |