Persille stammer fra Sydøsteuropa, men har været populær i Nordeuropa,
siden Middelalderen. Persille kan kaldes Danmarks uofficielle nationalkrydderi og
har en aromatisk kraftig duft og smag. Det er den urt der dyrkes mest af i de Nordiske
lande. Der findes to typer bladpersille; kruspersille og bredbladet persille. Bredbladet
persille har en anelse kraftigere smag, pga. højere indhold af essentielle olier.
Den Indeholder blandt andet betacaroten, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium,
jern og en del kostfibre.
Tips til tilberedning
• Skyl altid friske krydderurter grundigt før brug pga. jordbakterier
• Brug kruspersille til varme retter og som drys over maden
• Brug den bredbladede persille til pestoer, marinader og salater
• Tabouleh:
¼ kop fin bulgur (koges)
2 kopper fin hakket persille
¼-½ kg røde tomater (efter smag)
½ frisk finthakket mynte
¼ kop finthakket løg
½ kop citronsaft
1 tsk salt (efter smag)
½ kop olie, måske olivenolie
Kan man gemme retter med
persille (og andre krydderurter)?
Det er vigtigt at skylle krydderurter grundigt inden de skal bruges i maden.
Alligevel kan der nemt være jordbakterier tilbage på dem. Det er kun et problem,
hvis maden skal gemmes. I uheldige tilfælde, kan der nemlig dannes giftstoffer i
maden.
Det kan du undgå ved at:
• kun drysse krydderurter over retten ved servering, så krydderurterne kun kommer
på den portion som spises.
• at kassere rester af retter fx persillesauce, hvor persillen kun kort har været
i.
Hvis persillen eller andre krydderurter bliver kogt, bagt eller
stegt med under hele rettens tilberedningstid, kan du godt gemme retten. Men husk
altid at køle retten hurtig ned og straks komme den i køleskabet.
Vidste du at...
Persille også kaldes Tivoli drys, fordi det hyppigt bruges på
smørrebrød i visse dele af restaurationsbranchen.
Opbevaring
I plastpose- eller bøtte i køleskab. Holdbarhed ca 6-7 dage.
I sæson
Maj til Oktober