Logo

Pragtfulde påskeæg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pragtfulde påskeæg


Lav dine egne påskeæg - det er hyggeligt at pusle med og ikke spor svært. Og så smager de pragtfuldt - også når det ikke er påske

Arbejdstid: 30-45 min. Ikke fryseegnet. (12 stk)

 

#

200 g ægte marcipan

125 g mørk chokolade

 

Smag:

revet appelsinskal, ristede hakkede mandler, hakket syltet ingefær eller spiritus

 

Pynt:

kandiserede violer, hakkede mandler, hakkede pistacienødder, guldstøv

 

Ælt marcipanen med den ønskede smag og del den i 12 stykker.

Form dem til æg og stil dem koldt.

Smelt chokoladen over vandbad.

Dyp æggene et ad gangen i chokoladen og læg dem på en plade med bagepapir.

Drys med pynt og lad chokoladen stivne.

 

SMELTET CHOKOLADE: Hak chokoladen groft og smelt ⅔ af chokoladen i en skål over et vandbad.

Tag skålen op af vandbadet og tilsæt den sidste tredjedel af den hakkede chokolade under omrøring.

 

Hvorfor har man påskeæg?

Påskeæg har været kendt længe, men først i 1900-årene går chokoladeæggene deres sejrsgang

 

For 100-150 år siden kendte man også til påskeæg. Ikke som chokolade-, sukker- eller konfektæg, men som almindelige hønseæg. Disse kunne dog være kogte med forskellige naturfarvemidler - fx løgskaller og evt yderligere dekorerede. Man kunne dekorere æggene ved at ridse i skallen på de farvede æg, eller ved at tegne mønstre med tælle, inden de blev lagt i farvebad.

 

Leonora fik æg i Blåtårn
Nogle af de ældste danske påskeæg er måske dem, der omtales i Leonora Christines "Jammersminde". Her fortæller hun, at hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i 1667. Men også før den tid er der spor af, at æggene har haft betydning. I middelalderen véd man, at farvede æg anvendtes i fornemme kredse, og også i Danmark er der spor af den "madvielse", som har været anvendt i andre lande. Ved madvielsen sørgede præsten for at velsigne madvarer, bl.a. æg, i forbindelse med påsken.

 

Synge for æg
På mange gårde fik karle og piger et vist antal påskeæg, som de kunne bruge til at lege med, forære væk - eller spise. I bondesamfundet var æg lidt af en delikatesse. Op til påske kunne man se børn gå rundt og "synge for æg", for at samle påskeæg til at lege med i helligdagene. Det er først i løbet af de seneste 70-80 år, at chokoladepåskeæggene har gået sin sejrsgang. I slutningen af 1800-årene brugte man også sukkeræg. 

 

Ældste chokoladeæg
De første chokoladepåskeæg optræder i firmaet "Galle og Jessens" priskuranter fra 1917, men fænomenet kan godt være lidt ældre. Chokoladeæggene begyndte at blive populære i 1920´erne og 30´erne, og fik et endeligt gennembrud efter anden verdenskrig, da de søde sager atter kom på markedet efter mange år med rationering.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.287 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her